19. september, 2024

Malaysia strammer grepet: Ny lov kan true ytringsfriheten

Share

Malaysia står overfor internasjonal kritikk etter å ha introdusert en ny lov som krever lisensiering av sosiale medier, noe som vekker bekymringer for ytringsfriheten.

I Malaysia har nylig frykt blitt uttrykt over en ny kyberlov som krever at sosiale medieplattformer må innhente lisenser. Kritikere mener at dette vil true ytringsfriheten, skriver South China Morning Post.

Loven, som trer i kraft 1. januar 2025, pålegger alle sosiale medier og meldingstjenester med minst 8 millioner brukere i landet å søke om lisens. Målet med loven er å skape et tryggere online miljø for barn og familier.

Minister Fahmi Fadzil har kritisert plattformer som Facebook, TikTok, Telegram og X for deres mangelfulle innsats i å kontrollere svindel, nettmobbing og pedofiliinnhold. Dette skjer mens advokat Eric Paulsen anklager regjeringen for å haste gjennom denne lovgivningen med minimal konsultasjon. Paulsen beskriver det som en dødsdom for tale- og ytringsfriheten i Malaysia.

Les også: Religiøse ledere fordømmer barnefri livsstil i Malaysia

Tidligere har Malaysia hatt en bred grad av frihet online, et løfte fra den tidligere statsministeren Mahathir Mohamad om at internettet aldri skulle sensureres, et standpunkt som har blitt opprettholdt gjennom årene. Likevel har eksisterende lover vært brukt til å overvåke malaysiere online.

Nye detaljer i loven vekker bekymring for at regjeringen vil kreve at brukere knytter deres online identitet til nasjonale ID-kort, noe som vil gjøre anonymitet umulig. Dette står i kontrast til uttalelsene fra visestatsminister Ahmad Zahid Hamidi, som sier at de som ikke bryter etikk og bruker ansvarlige sosiale medier ikke har noe å frykte.

På tross av potensielle misbruk, forsvarer parlamentsmedlem og juridisk aktivist Syahredzan Johan loven som nødvendig for å holde sosiale medieselskaper ansvarlige. Han understreker at han vil tale mot loven dersom den brukes til å stilne legitim kritikk.

Medieforsker Benjamin Loh ved Taylors University Malaysia er frustrert over lovens manglende gjennomsiktighet og mener at den bevisst unngår ordentlig granskning. Loh oppfordrer til å ta kritikken til etterretning og gjøre endringer nå, i stedet for å vente.

Sosiale medier må skjerpe seg, sier Malaysias myndigheter

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt