19. september, 2024

Islamsk predikant vil kjøpe skotsk øy for å bygge islamsk stat

Share

En radikal sjia-predikant samler millioner for å kjøpe en skotsk øy for å etablere en egen islamsk stat under sharia-lovgivning.

Sheikh Yasser al-Habib, en 45 år gammel radikal sjia-predikant, har samlet inn mer enn 3 millioner pund for å kjøpe en øy i Skottland. Hensikten er å skape et «hjemland» for sine radikale tilhengere. Sheikh og hans støttespillere er i samtaler om å kjøpe Torsa, som ligger utenfor Skottlands vestkyst. Dette melder The Scotsman.

Den én mil lange øya Torsa, som ikke har vært bebodd på 85 år, er en del av øygruppa kalt Slate Islands. Den ble markedsført i fjor av Savills for 1,5 millioner pund. Sheikh al-Habib planlegger å bygge en skole, et sykehus og en moské på øya, hvor det også er planlagt å praktisere sharia-lover.

Predikanten har tidligere blitt anklaget for blasfemi og for å oppfordre til religiøst hat, og han har holdt kontroversielle samlinger hvor han har oppfordret til attentat mot saudiarabiske myndigheter.

Fadak TV, en kanal drevet av al-Habib, har blitt kritisert av britiske parlamentsmedlemmer som ønsker den stengt på grunn av angrep på sunnimuslimer. I et videoinnslag hevdet al-Habib at han vil forhandle med den britiske regjeringen om visum slik at muslimer «fra hele verden» kan bosette seg i deres nye «hjemland».

Les også: Økende islamistisk trussel i Dagestan utfordrer Putin

Torsa har et gårdshus, en ruinert borg og er kun tilgjengelig via privat båt fra Luing, som nås med ferge fra øya Seil. Øya, med et navn av norrøn opprinnelse som grovt kan oversettes til «Thors øy», er også hjem for otere, hjort og sel, samt havørner.

På Fadak TV beskrev al-Habib Torsa som en «uunnværlig mulighet»:

– Hvis du ønsker å leve fritt under imamens banner, i et spesielt hjemland hvor alt minner deg om den ventede mahdi, er alt dette et sjia-hjemland, støtt dette prosjektet, uttalte han i en tre minutters lang video.

Sarah Zaaimi, nestleder for kommunikasjon ved den amerikanske tenketanken Atlantic Council, uttrykte bekymring over hvordan britiske myndigheter har tillatt al-Habib å komme med slike dristige påstander om øya. Hun sa det utfordrer suverenitetsbegrepet og uttrykte forundring over at slik retorikk tillates.

En talsperson for Savills bemerket at private skotske øyer sjelden kommer på markedet og dermed tiltrekker seg stor interesse. Torsa er omgitt av vakker vestkystnatur og beskyttede farvann for seiling og har tiltrukket seg interesse fra hele verden.

Islamsk teologi mot islamistisk ekstremisme 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt