18. oktober, 2024

Kinesiske banker bryter med Moskva-børsen

Share

Kinesiske banker har brutt med den sanksjonerte Moskva-børsen, noe som kan skape store problemer for Russland fremover.

Kinesiske banker har kuttet båndene med Moskva-børsen, som er rammet av vestlige sanksjoner. Dette har stengt den nesten eneste tilgangen Russland hadde til yuanen, en valuta som dekker nesten 99 prosent av landets grenseoverskridende handel. Kinas folkebank, som er Kinas sentralbank, har sluttet å samarbeide med børsen i Moskva. Dette kan markere begynnelsen på alvorlige problemer for Russlands økonomiske transaksjoner med omverdenen, melder Rzeczpospolita.

Etter at Kinas folkebank (må ikke forveksles med sentralbanken) trakk seg tilbake 15. juli, er det bare én kinesisk bank igjen som håndterer yuan-transaksjoner i Russland. ICBC Bank, gjennom sin russiske underavdeling, er nå den eneste kanalen for slik handel. Dette skaper en usikker situasjon siden en amerikansk lisens som tillater samarbeid med den sanksjonerte børsen, utløper midt i august. Uten denne lisensen, kan også ICBC Bank trekke seg, noe som vil føre til at all yuan-handel i Russland kan stoppe opp.

Situasjonen er ytterligere forverret etter at USA innførte sanksjoner mot Moskva-børsen og dens nøkkelstrukturer i juni. Dagen etter sanksjonene stoppet børsen handel med amerikanske dollar, euro og Hong Kong-dollar, og kort tid etter begynte også problemer med yuan-transaksjoner å oppstå.

Les også: Russlands krigsøkonomi: Tjenester svekkes, produksjonen øker

Handelen med yuan har nådd et kritisk lavpunkt, og det totale handelsvolumet på børsen i juli falt drastisk sammenlignet med tidligere måneder. Dessuten har andre valutaer som tidligere ble ansett som «vennlige», slik som den tyrkiske liraen, også opplevd betydelige nedganger i handelsvolum.

Dette har presset hele det russiske valutamarkedet til å bytte over til en ren rubel-til-yuan-utveksling. Med yuanens dominans og de pågående sanksjonene tar Russlands sentralbank høyde for risikoen for at all handel med yuan kan opphøre, noe som vil skape ytterligere utfordringer for Russlands internasjonale betalinger.

Russlands sentralbank erkjenner alvorlige risikoer knyttet til dominansen til yuan i handel, som nå står for 99,6% av landets valutamarked og har erstattet rubler i nesten alle grenseoverskridende transaksjoner. Elvira Nabiullina, sentralbankens president, uttrykte bekymring 4. juli over de økende utfordringene med internasjonale betalinger. Hun bemerket at selv banker i land Russland regner som «vennlige», nå i stor grad blokkerer finansielle transaksjoner med Russland, noe som ytterligere kompliserer økonomien.

Putin vil regulere kryptovaluta for å styrke internasjonal handel

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt