18. oktober, 2024

Irans nye president satser på bedre vestlige relasjoner

Share

Den nye iranske presidenten, Masoud Pezeshkian, står overfor store økonomiske utfordringer og ser til Vesten for løsninger.

Irans nye president, Masoud Pezeshkian, forstår at landets økonomiske problemer kun kan løses gjennom bedre forhold til Vesten og en lettelse av sanksjonene. At han fikk stille til valg og vinne, antyder at de som virkelig har makten i Iran, kan være enige, skriver professor Djavad Salehi-Isfahani i Project Syndicate

Presidentvalget ble holdt for å erstatte avdøde president Ebrahim Raisi. Misfornøyde velgere, som ikke deltok i valget i 2021, samlet seg rundt Pezeshkian, en 69 år gammel hjertekirurg. Han lovet å forbedre folks levekår og redusere sosiale spenninger. Disse løftene, sammen med hans uformelle stil, var nok til å slå den konservative kandidaten Saeed Jalili med ti prosentpoeng.

Selv om Pezeshkian har støtte fra reformister, motsetter han seg merkelappen reformist og ser ikke seg selv som en videreføring av Hassan Rouhanis moderat politikk fra 2013 til 2021. Han mener, i likhet med Rouhani, at bedre forhold til Vesten og en slutt på sanksjonene er strategisk viktig for Iran. Likevel, Pezeshkian legger større vekt på økonomisk rettferdighet, noe som plasserer ham nærmere tidligere president Mohammad Khatami.

Pezeshkian arver en rekke økonomiske problemer etter ti år med harde sanksjoner fra USA og økte regionale spenninger. Investeringene i Iran har falt til et historisk lavt nivå på 11 prosent av BNP. Et svekket elektrisitets- og gassnettverk har ført til hyppige strømbrudd, og migrasjon fra landsbygda til byene har presset vannforsyningen og andre tjenester.

Les også: Iranernes nye inntektskilde: Hamster Kombat

Den nye presidenten har rekruttert tidligere rådgivere fra Rouhanis administrasjon, som Javad Zarif, for å fremme målet om å lette sanksjonene. Zarif, som forhandlet frem atomavtalen i 2015, deltok entusiastisk i Pezeshkians kampanje, men har avvist å tjene i det nye kabinettet.

Irans største økonomiske problemer stammer fra sanksjonene, som begrenser oljeeksporten og tilgangen til globale finansmarkeder. Å redusere inflasjon og styrke økonomien krever derfor en avtale med USA for å lette sanksjonene og øke oljeeksporten.

Pezeshkian står overfor en tydelig utfordring: Å lette sanksjonene for å forbedre økonomien. Uansett hvem som vinner det amerikanske presidentvalget, er det viktig for Iran å skape et bedre forhold med Vesten for å unngå en destruktiv regional krig. Valget av Pezeshkian kan sees som et signal om at Irans ledelse ønsker å redusere spenningene og er åpen for nye forhandlinger.

Masoud Pezeshkian valgt som Irans nye president

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt