Amerikansk vitenskap har opplevd en merkbar tilbakegang som følge av de økte geopolitiske spenningene med Kina, viser en ny studie.
Amerikansk vitenskap har opplevd en markant tilbakegang grunnet økte geopolitiske spenninger med Kina, ifølge en studie publisert av National Bureau of Economic Research, sitert av South China Morning Post. Studien, utført av forskere fra Boston University, University of Pennsylvania, og Claremont Graduate University, analyserer effekten av spenningene mellom 2016 og 2019 på studentmobilitet, samarbeid og produktivitet.
Det reduserte samarbeidet mellom USA og Kina har ført til en nedgang i kinesisk bruk av amerikansk forskning, målt i antall siteringer, selv om amerikanske forskere fortsatt siterer kinesisk forskning i samme grad. Resultatene viser at nedgangen i bruk av amerikansk forskning i Kina ikke påvirket kinesiske forskeres produktivitet, men den økte anti-kinesiske stemningen i USA reduserte produktiviteten til etnisk kinesiske forskere i USA med mellom 2 og 6 prosent.
Studien identifiserer flere faktorer som bidrar til nedgangen, inkludert 2018 China Initiative og handelskrigen under Trump-administrasjonen. Dette har ført til anklager mot etnisk kinesiske forskere i USA for spionasje, og en mer generell anti-kinesisk stemning.
Les også: Forskningskappløpet: Kina innhenter USA
Samm Sacks fra New America og Yale Law School’s Paul Tsai China Centre uttalte i 2019 at generelle forbud, oppløsning av globale forsyningskjeder og diskriminering basert på nasjonal opprinnelse ikke er løsningen på disse utfordringene. Spenningene har ikke bare påvirket forskere, men også påvirket doktorgradsstudenter fra Kina i USA, hvor det var en 16 prosent nedgang i antall studenter og en 4 prosent nedgang i de som velger å bli i USA etter endt utdanning mellom 2016 og 2019.
Studien advarer om at isolasjonisme og geopolitiske spenninger kan redusere talent- og kunnskapsflyten mellom landene, noe som skader den internasjonale vitenskapen. Mens amerikanske tiltak har som mål å beskytte teknologier vital for nasjonal sikkerhet, advares det mot å betrakte alle kinesiske studenter og vitenskapsfolk som spioner.
Fremtiden for avtalen om vitenskapelig og teknologisk samarbeid mellom USA og Kina, som startet i 1979 og nylig ble forlenget med seks måneder, er fortsatt usikker. En ytterligere forverring av forholdet kan føre til tap av unge kinesiske talenter og redusert tilgang til banebrytende kunnskap, noe som vil svekke vitenskapelig produktivitet og innovasjon på tvers av grenser.
Forskerne fant også at andre land kan begynne å dra nytte av kinesisk talent som forlater USA. Mellom 2016 og 2019 ble etnisk kinesiske doktorgradsstudenter 16 prosent mindre tilbøyelige til å delta i amerikanske doktorgradsprogrammer, og de som gjorde det, ble 4 prosent mindre tilbøyelige til å bli i USA etter endt utdanning. Disse studentene ble mer tilbøyelige til å flytte til et ikke-amerikansk, engelsktalende land i stedet.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒