23. november, 2024

Kunstig intelligens og kvinner i fokus under Nato-toppmøtet

Share

Natos kunstig-intelligens-strategi fra 2021 oppdateres for å «akselerere bruken av KI-teknologi innad i Nato på en trygg og ansvarlig måte».

Dette skriver forsvarsalliansen selv i en pressemelding 10. juli. Natos KI-strategi ble første gang lansert i 2021, men den raske utviklingen innen kunstig intelligens (KI) gjør at Nato nå ser behov for å oppdatere strategien.

Formålet er å dra nytte av «de nylige fremskrittene innen KI-teknologi, blant annet generativ KI og KI-støttede informasjonsverktøy». Eksempler på generativ KI er programmer som lager tekst, foto med mer på kommando.

– Strategien identifiserer flere prioriterer, herunder å fremme implementeringen av Natos prinsipper for ansvarlig bruk; øke interoperabiliteten mellom KI-systemer innad i alliansen; kombinasjonen av KI med andre fremvoksende forstyrrende teknologier; og utvide Natos KI-økosystem gjennom tettere samarbeid med alliert industri og akademia, står det å lese i pressemeldingen.

Les også: Biden lover kraftfullt forsvar av Ukraina på NATO-toppmøte

Ikke minst tar strategien for seg utfordringene knyttet til KI-propaganda. Nato betegner «KI-støttet desinformasjon, informasjonsoperasjoner og kjønnsbasert vold» som bekymringsfullt for alliansen og medlemmenes samfunn og demokrati. Blant annet gjennom «økt strategisk fremsynthet og analyse» skal Natos reviderte KI-strategi gi bedre beskyttelse mot uvennligsinnet KI-bruk.

Lanseringen av NATO Revised AI Strategy faller sammen med alliansens 75-årsjubileum, som markeres i forbindelse med toppmøtet i Washington, D.C. fra 9. til 11. juli. Der deltar Natos 32 medlemsland samt ikke-medlemmene EU, Armenia, Australia, Aserbajdsjan, Georgia, Japan, New Zealand, Sør-Korea og Ukraina.

Ny WPS-strategi

Under Natos toppmøte ble det også fremlagt en oppdatert versjon av Natos strategi for kvinner, fred og sikkerhet (WPS).

Det norske utenriksdepartementet har i en årrekke hatt sin egen handlingsplan for WPS, hvorav femte utgave gjelder fra 2023 til 2030. Planen tar utgangspunkt i FNs sikkerhetsråds resolusjon nr. 1325 fra år 2000.

Les også: Ukrainas kvinner erstatter menn på arbeidsplassen

– Dette er et viktig satsingsområde for hele alliansen, både politisk og militært. Norge har aktivt fremmet integrering av kjønnsperspektiver og kvinners deltagelse i Nato, uttaler utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

– For eksempel har krigen i Ukraina vist hvordan hele befolkningen både mobiliseres og rammes av konflikt, hvordan konflikt kan ha ulike konsekvenser for befolkningen avhengig av kjønn, samt hvordan krig fortsatt er en arena dominert av mannlig innflytelse.

Kina sikter mot lederskap i kunstig intelligens

Andre Martinsen
Andre Martinsen
Journalist. Doktorkandidat i statsvitenskap – [email protected]

Les mer

Siste nytt