18. oktober, 2024

Kina sender hangarskipgruppe til Vest-Stillehavet

Share

Hangarskipgruppen Shandong, flankert av Kinas toppmoderne krigsskip, har nådd Vest-Stillehavet i et trekk som speiler Beijings økende militær tilstedeværelse i regionen.

Kina har utplassert sin hangarskipgruppe Shandong i Vest-Stillehavet, ledsaget av noen av landets mest avanserte krigsskip, rapporterer Defence Blog. Denne manøveren, som er den første transitten øst for Taiwan av Shandong-hangarskipgruppen i 2024, ble observert omtrent 500 kilometer sørøst for Okinawa, Japan.

Ifølge det amerikanske Naval Institute er dette Shandongs første tilstedeværelse i Det filippinske hav siden oktober og november i fjor, og sammenfaller med en felles patrulje med den russiske marinen som for tiden opererer i samme område. Russland har også nylig sendt to korvetter for å støtte sin Indo-Stillehavsutplassering.

Les også: Da en kinesisk ubåt overlistet en amerikansk hangarskip-gruppe

Det japanske fellesstaben (JSO) bekreftet tirsdag at de hadde observert Shandong (CNS Shandong, skrognummer 17) sammen med krysseren CNS Yan’an (106), destroyeren CNS Guilin (164) og fregatten CNS Yuncheng (571), seilende 323 sjømil sørøst for Miyako-øyen. JSO rapporterte også at Shandong utførte flytreningsoperasjoner med jagerfly og helikoptre.

I respons til Shandongs jagerfly-utskytinger, sendte Japans luftforsvar (JASDF) sine kampfly for å overvåke situasjonen. Destroyeren JS Akebono (DD-108) fra Japans maritime selvforsvarsstyrke (JMSDF), fulgte også nøye med på bevegelsene til Shandong.

Dette er den nyeste i en serie av Shandongs utplasseringer til disse farvannene, som senest i juni seilte innenfor 230 sjømil fra den filippinske øya Luzon før den returnerte til farvannet nær Hainan-øya. Der gjennomførte den øvelser med andre skip fra Folkets frigjøringshærs marine (PLAAF) i Sør-Kinahavet.

Indias ambisiøse plan: Opp til seks hangarskip

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt