28. september, 2024

Sverige ruster opp: Luftvern på hurtigbåter

Share

Med økende militær usikkerhet i Østersjøen, har Sverige bestemt seg for å utruste sine angrepsbåter med anti-luftskyts for bedre beskyttelse mot lufttrusler.

Sverige planlegger å kjøpe anti-luftskyts til sine hurtiggående båter for å bekjempe droner og helikoptre. Dette tiltaket kommer som en respons på advarsler om at Østersjøen kan bli et spenningsområde med Russland, opplyser det svenske forsvaret, skriver Defense News.

Det svenske forsvarsdepartementet har utlyst et anbud for å anskaffe åtte luftvernkanoner. Kontrakten er verdsatt til over 176 millioner dollar. Våpnene skal monteres på Combat Boat 90, en svenskprodusert hurtiggående og manøvrerbar angrepsbåt, brukt av landets amfibieenheter. Ifølge anbudet skal våpnene brukes i «alle geografiske områder av interesse for marinen» og vil inkludere tolv års ammunisjon designet for å skade luftfartøy.

Luftvernkanoner anses som et kostnadseffektivt alternativ til å beskytte tropper mot droneangrep, et scenario som har blitt vanlig i Ukrainas forsvar mot russiske angrep.

Les også: Avansert dronesvermteknologi fra Litauen testet på slagmarken i Ukraina

Øverstkommanderende for Sveriges væpnede styrker har uttrykt bekymring for Russlands ambisjoner i Østersjøregionen. Han påpekte spesielt øya Gotland, som ligger i midten av Østersjøen, omtrent 330 kilometer fra den russiske enklaven Kaliningrad.

– Jeg er overbevist om at Putin har begge øyne på Gotland – hans mål er å få kontroll over Østersjøen, og den som kontrollerer Gotland, kontrollerer Østersjøen, sa øverstkommanderende i et intervju med det tyske medienettverket RND.

Med tanke på øyas strategiske betydning for Sverige har svenskene stasjonert permanente tropper på øya. Tidligere denne måneden lanserte den russiske regjeringen planer om å revidere sine maritime grenser rundt landets øyer i Finskebukten og rundt Kaliningrad, et trekk som kunne åpne opp for territorielle tvister med nærliggende NATO-medlemmer.

Fra nøytralitet til NATO: Finland og Sverige omdefinerer nordisk sikkerhet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt