26. desember, 2024

Vennskap eller rivalisering? Jakarta og Beijing i geopolitisk spill

Share

Med økende geopolitiske spenninger i Sør-Kinahavet står Indonesia overfor utfordringer i å balansere sitt diplomatiske forhold til Kina. Jakarta må manøvrere klokt for å opprettholde sine sterke bånd til Beijing.

Jakartas forhold til Beijing står overfor en betydelig prøve som følge av mulige sammenstøt i Sør-Kinahavet, advarer en ledende kinesisk tenketank. Til tross for Indonesias ivrige tilnærming til Kina, kan regionens dramatiske geopolitiske endringer kreve betydelig politisk kløkt for å opprettholde båndene, skriver South China Morning Post.

Luo Yongkun, nestleder for studier av Sørøst-Asia og Oseania ved China Institutes of Contemporary International Relations, poengterer at Indonesias valg om å styrke forholdet til Kina kommer til tross for USA sin intensivering av sin «Indo-Stillehavsstrategi». Denne strategien søker å begrense Beijings innflytelse i regionen og har fått blandet mottakelse blant ASEAN-landene, med Filipinene som en velkommen partner og andre som tilnærmer seg med forsiktighet.

Under Joko Widodos tiår som president i Indonesia har økonomisk samarbeid med Kina nådd nye høyder, inkludert etableringen av en «2+2» dialog mellom landenes utenriks- og forsvarsministre. I et tegn på vennskap besøkte Indonesias nyvalgte president Prabowo Subianto Kina som sitt første utenlandsbesøk etter valget, selv om hans etterfølgende stopp i Japan bekreftet Jakartas forpliktelse til regional nøytralitet.

Les også: Velg Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi

Til tross for at Indonesia ikke er en direkte kravstiller i Sør-Kinahavet, utgjør landets eksklusive økonomiske sone i Nord-Natunahavet en del av Kinas kontroversielle «ni-dash-linje». Luo påpeker at selv om det har vært en reduksjon i tvister relatert til Natuna-problemet de siste årene, forblir Indonesia bekymret og på vakt overfor Kinas krav.

I en felles uttalelse fra USA og Indonesia i august, under daværende forsvarsminister Prabowos besøk i Washington, fastslo de to landene at Beijings krav i Sør-Kinahavet var «inkonsistent med internasjonal rett som reflektert i FNs havrettskonvensjon». Luo understreker at dersom det skulle bryte ut en konflikt i Sør-Kinahavet, vil forholdet mellom Kina og Indonesia, så vel som det bredere regionale samarbeidet sentrert rundt ASEAN, stå overfor alvorlige prøver og potensielt utløse endringer i den regionale geopolitiske strukturen, noe som ikke er i noen parters interesse.

Det er derfor avgjørende, konkluderer Luo, at Kina og Indonesia tar ledelsen i å styrke samarbeidet med å håndtere tvister i Sør-Kinahavet.

Indonesia: Et land verdt å holde øye med

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt