18. oktober, 2024

Kina trapper opp militærøvelser rundt Taiwan

Share

Kinas andre dag med krigsspill rundt Taiwan tester evnen til å «ta makten».

Ifølge Reuters har Kinas militære igangsatt en andre dag med krigsøvelser rundt Taiwan. Disse øvelsene tester evnen til å «ta makten» og kontrollere nøkkelområder, som et ledd i Beijings svar på innsettelsen av Taiwans nye president, Lai Ching-te.

Øvelsene, som inkluderer både Taiwansundet og områdene rundt Taiwan-kontrollerte øyer nær den kinesiske kysten, startet bare tre dager etter at Lai tok over som president. En taiwansk tjenestemann beskrev øvelsene som omfattende, med blant annet simulert bombing av utenlandske fartøyer. Taiwan har fordømt Kinas handlinger som aggressive og provoserende.

Kina betrakter det demokratisk styrte Taiwan som en del av sitt territorium og har kalt Lai for en «separatist». Den kinesiske kritikken var særlig sterk etter Lais innsettelsestale mandag, der han oppfordret Beijing til å stanse sine trusler og erklærte at de to sidene av sundet «ikke er underordnet hverandre».

Les også: Representantenes hus vedtar bistandspakke til Ukraina, Israel og Taiwan

People’s Liberation Army’s Eastern Theatre Command uttalte at deres styrker fortsatte øvelsene, kalt «Joint Sword – 2024A», for å «teste evnen til å samarbeide om å ta makten, iverksette felles angrep og okkupere nøkkelområder».

En høytstående sikkerhetsoffiser i Taiwan fortalte Reuters at flere kinesiske bombefly utførte simuleringsangrep på utenlandske fartøyer nær østenden av Bashi-kanalen, som skiller Taiwan fra Filippinene, og øvde på å ta «total kontroll» over områder vest for den første øyrekken.

Den kinesiske kystvakten utførte også det de kalte «trakasseringsøvelser» utenfor Taiwans østkyst, inkludert simuleringsinspeksjoner av sivile skip. Disse handlingene fremstår som en del av en bredere strategi for å demonstrere militær styrke og øke presset mot Taiwan.

Kinas skjulte krig: En strategi for å slite ned Taiwan

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt