Kina intensiverer sin militære tilstedeværelse rundt Taiwan med omfattende øvelser som svar på det de anser som provokasjoner fra Taiwans nye president, Lai Ching-te
Reuters melder at Kina torsdag har iverksatt militærøvelser betegnet som «straffende» rundt Taiwan. Dette skal være en reaksjon på det Kina kaller «separatistiske handlinger», hvilket henviser til tiltredelsen av Taiwans nye president, Lai Ching-te, som Beijing sterkt misliker.
Øvelsene, som ble holdt i Taiwanstredet og rundt grupper av øyer kontrollert av Taiwan nær den kinesiske kysten, startet bare tre dager etter at Lai tiltrådte. Kinas reaksjon markerer en sterk motstand mot Lais innsettelsestale mandag, der han oppfordret Kina til å stoppe sine trusler og erklærte at de to sidene av stredet «ikke er underordnet hverandre».
Den kinesiske utenriksministeren Wang Yi betegnet tirsdag Lai som «skamfull». Lai har gjentatte ganger tilbudt dialog med Kina, men har blitt avvist. Han understreker at kun Taiwans befolkning kan bestemme sin fremtid og avviser Beijings suverenitetskrav.
Les også: Kinas skjulte krig: En strategi for å slite ned Taiwan
Ifølge Kinas Eastern Theatre Command startet de kombinerte militærøvelsene, som involverer hæren, marinen, luftforsvaret og rakettstyrkene, i områdene rundt Taiwan klokken 7:45 lokal tid. Øvelsene utføres i Taiwanstredet, nord, sør og øst for Taiwan, samt rundt Taiwan-kontrollerte øyer som Kinmen, Matsu, Wuqiu og Dongyin.
Kinesiske statsmedier rapporterer at Kina sendte ut dusinvis av jagerfly med skarpladede missiler, og gjennomførte simulerte angrep sammen med krigsskip mot militære mål av høy verdi.
Disse øvelsene, kalt «Joint Sword – 2024A», er planlagt å vare i to dager. I motsetning til en lignende øvelse i april i fjor, er disse øvelsene merket med «A», noe som åpner for mulige oppfølgingsøvelser.
Taiwans forsvarsdepartement fordømte øvelsene og opplyste at de hadde sendt styrker til områdene rundt øya, at deres luftforsvar og landbaserte missilforsvar fulgte med på mål, og at de var sikre på at de kunne beskytte sitt territorium.
USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒