18. oktober, 2024

Kinas nye satellitter utfordrer USAs dominans i rommet

Share

Kina har tatt store steg i romteknologi, og dette kan endre maktbalansen mellom Kina og USA, spesielt om det skulle oppstå en konflikt om Taiwan.

Ifølge en artikkel fra Defense One har USA lenge hatt en fordel fordi de har hatt monopol i å kunne treffe bevegelige mål på lang avstand. Men nå sier generalmajor Greg Gagnon fra USAs romstyrker at denne tiden er over.

Kina har bygget et stort nettverk av satellitter som kan se hva som skjer på jorden. Dette nettverket kan hjelpe Kina å holde øye med amerikanske styrker, og vil være spesielt nyttig hvis det blir konflikt om Taiwan. Satellittene er laget for å være robuste og kan fungere selv under krigsforhold, noe som gjør dem mindre sårbare for angrep.

De siste to årene har Kina sendt opp mer enn 400 satellitter, og over halvparten av disse er designet for å spore aktivitet på jorden. Disse satellittene kan gi viktig informasjon om hvor amerikanske skip og fly befinner seg, og hvor de er på vei.

Les også: Kina med banebrytende oppdrag til månens skjulte side

I tillegg har Kina utviklet en type satellitt som kan ta bilder fra rommet, selv gjennom skyer og i mørket. Disse bildene kan være svært verdifulle for militæret for å planlegge og gjennomføre operasjoner. Selv om Kina hevder at disse satellittene skal brukes til sivile formål, som jordbruk, er det mange som er skeptiske til dette og mener at de heller vil brukes militært for å se på områder i Stillehavet.

Antall satellitter og mengden data de amerikanske romstyrkene må håndtere har økt kraftig. I 2019 var det snakk om noen få dusin satellitter, men nå følger de med på rundt 1000 prioriterte objekter. Dette betyr også at mengden varsler om satellittbevegelser har skutt i været – fra rundt 6-7 per måned til 11.000.

Gagnon advarer om at Kina jobber hardt for å utvide sine kapasiteter i rommet ved å inngå partnerskap med land i Sør-Amerika og Afrika, noe som viser at de ønsker å styrke sin posisjon globalt. Dette nye satellittprogrammet er et klart tegn på at det nye romkappløpet er i full gang.

Det nye romkappløpet: Kina setter opp tempoet mens USA sliter med å holde trinn

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt