23. desember, 2024

Kina og India: To giganters ulike veier til global vekst

Share

Mens globale investorer speider mot Kina med skepsis, fremstår India som en stadig mer tiltalende arena for fremvoksende markedsinvesteringer.

Selv om Kinas økonomiske nedgang ofte er i søkelyset som en av de største risikoene i utviklingsøkonomiene, får utfordringene med å opprettholde Indias økonomiske vekst mindre oppmerksomhet. India står overfor betydelige utfordringer, som lav arbeidsdeltakelse, mangel på jobber og et stort budsjettunderskudd, som ikke bør overses, skriver Nicholas Spiro i South China Morning Post

India og Kina blir ofte sammenlignet, men disse sammenligningene er sjeldent treffende og kan være misledende. Indias økonomi er bare en femtedel av Kinas, og de to økonomiene samt utviklingsbanene og politiske systemene deres er fundamentalt forskjellige.

De siste årenes divergerende skjebner for India og Kina reiser viktige spørsmål om fremtidige drivkrefter for global vekst og riktige investeringsstrategier i fremvoksende markeder.

Ingen antyder at India vil ta igjen Kina med det første. Likevel antyder en overfladisk titt på Indias forventede vekst – en årlig økonomisk vekst på over 6 % i minst de neste fem årene og en økende andel i MSCI-indeksen for fremvoksende markeder fra 18 % i dag til 23 % innen 2033 – at India kan komme til å ta over som den største bidragsyteren til global vekst.

Dette optimistiske scenariet kan, hvis det realiseres, skyldes mye av problemene Kina opplever. Selv om det er tegn til at den kinesiske økonomien har stabilisert seg og at stemningen i aksjemarkedet har forbedret seg betydelig de siste to månedene, kan mye fortsatt gå galt. Kombinasjonen av sykliske og strukturelle motvinder, krise i boligmarkedet, svakhet i husholdningsforbruket og akutte utfordringer Beijing står overfor i overgangen til en ny vekstmodell som prioriterer avansert produksjon, gir grunn til skepsis overfor politikernes evne til å gjenopprette tillit.

Les også: India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒

Globalt er investorer fortsatt negative til Kina. I en nylig undersøkelse blant fondsforvaltere i Asia, utgitt av Bank of America 19. mars, hadde netto 18 % av respondentene en undervektig posisjon i kinesiske aksjer, den største netto undervektige posisjonen i Asia-Stillehavsregionen. I fjor utgjorde Kina bare en femtedel av utenlandske institusjonelle investeringer i Asias aksjemarkeder, ekskludert Japan, viser data fra HSBC.

Til sammenligning utgjorde India 55 % av tilstrømningen. Selv om dette bare er ett års data, og et år hvor stemningen rundt Kina var spesielt dårlig, reflekterer det også den nesten ubegrensede optimismen omkring India, spesielt sammensmeltingen av økonomiske, politiske og geopolitiske medvinder som har gjort landet til en vital motor for global vekst og, sammen med Japan, til en nøkkelspiller i «»Asia ekskludert Kina«»-investeringsscenariet.

Til tross for Indias stigende stjerne, er det fortsatt viktige svakheter som ikke kan ignoreres. 

India har en av verdens laveste arbeidsdeltakelsesrater, og for kvinner faller denne raten til sørgelige 35 %. Dette er et stort hinder i utnyttelsen av landets demografiske dividende. Dessuten, til tross for rask vekst, øker Indias avhengighet av utenlandske kapitalinntekter på grunn av både drifts- og budsjettunderskudd. Dette kan øke finansiell ustabilitet og føre til volatil kapitalstrøm, spesielt med den kommende inkluderingen av indiske statsobligasjoner i JPMorgans indeks for lokale valutaer i fremvoksende markeder.

Kina og India vil fortsatt være sentrale aktører på den økonomiske verdensscenen, men begge land står overfor betydelige utfordringer som kan påvirke deres økonomiske skjebner.

Det andre kvartalet av det tredje årtusenet tilhører India

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt