5. oktober, 2024

Russland sender skarp advarsel til Frankrike om Ukraina

Share

Midt i en urofylt periode, understreket Russlands forsvarsminister Sjoigu sin villighet til dialog med Frankrike om Ukraina, samtidig som han ga en klar advarsel mot fransk militær inngripen.

Ifølge APNews advarte Russlands forsvarsminister, Sergej Sjoigu sin franske motpart mot å utplassere tropper til Ukraina under en sjelden telefonsamtale onsdag. Ministeren påpekte at Moskva er klar til å delta i samtaler for å avslutte konflikten.

Sjoigu advarte den franske forsvarsministeren Sébastien Lecornu om at dersom Paris følger opp sine uttalelser om å muligens sende en fransk militærkontingent til Ukraina, «vil det skape problemer for Frankrike selv», ifølge en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Dette fulgte etter kommentarer fra den franske presidenten Emmanuel Macron i februar, der han antydet at muligheten for at vestlige tropper blir sendt til Ukraina ikke kunne utelukkes.

Onsdagens samtale var den første kontakten mellom russiske og franske forsvarsministre siden oktober 2022.

Sjoigu påpekte Moskvas «villighet for dialog om Ukraina» og understreket at en planlagt runde med fredssamtaler i Genève ville være «meningsløs» uten Russlands deltakelse. Han la til at mulige fremtidige forhandlinger kunne baseres på et utkast til dokument, som ble diskutert under Russland-Ukraina-samtaler i Istanbul i mars 2022.

Medierapporter har sagt at utkastet som ble forhandlet i Istanbul, uker etter at Moskva sendte tropper inn i Ukraina, innebar at Ukraina ville gi opp sin ambisjon om å bli med i NATO og forbli nøytral. Det ble ikke oppnådd noen endelig avtale, og samtalene kollapset raskt etterpå.

Les også: Hybridkrigen eskalerer: Fransk-russiske spenninger når kokepunktet

Moskva-terror

Det russiske forsvarsdepartementet sa også i sitt referat fra onsdagens samtale at Lecornu uttrykte kondolanser over terrorangrepet 22. mars på et konserthus i en forstad til Moskva, som drepte 145 i det dødeligste angrepet på russisk jord på flere tiår.

Den russiske presidenten Vladimir Putin og hans tjenestemenn har forsøkt å koble Ukraina og Vesten til angrepet til tross for Kyivs kraftige benektelse og at en gruppe tilknyttet Islamsk stat i Afghanistan (ISKP) har tatt på seg ansvaret for angrepet. USA hadde også gitt til Moskva en advarsel om et nært forestående angrep.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser at Lecornu forsøkte å overbevise Sjoigu om at Ukraina og dets vestlige allierte ikke hadde noen forbindelse til terroren under samtalen, men Sjoigu insisterte på at Moskva har «informasjon om et ukrainsk spor i organiseringen av terrorangrepet.»

– Kyiv-regimet gjør ingenting uten godkjenning fra sine vestlige håndlangere. Vi håper at de franske spesialtjenestene ikke var involvert i det, siterte departementet Sjoigu å ha sagt til Lecornu.

Spillet om Sahel: Fra fransk tilflukt til russisk roulette 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt