En intern granskning har avdekket over én million dollar i tvilsomme reisekostnader og flere alvorlige integritetsbrudd knyttet til World Economic Forums mangeårige leder.
En foreløpig etterforskning utført av det sveitsiske advokatfirmaet Homburger har avdekket at Klaus Schwab og hans kone Hilde kan ha belastet World Economic Forum (WEF) for over 1,1 millioner dollar i tvilsomme utgifter. Det var Wall Street Journal som først omtalte saken.
Dyre reiser og luksusforbruk
Ifølge Wall Street Journal og Financial Times skal utgiftene blant annet omfatte førsteklasses flyreiser, private ferier, massasjebehandlinger og telefonkostnader – uten dokumentert relevans for forumets virksomhet.
Et spesielt kritikkverdig forhold gjelder bruken av en privat sjåfør betalt av WEF på ferieopphold, og mobilabonnementer for parets hushjelp i Genève. Schwab skal også ha benyttet WEFs eiendom Villa Mundi ved Genèvesjøen til private formål, etter at ekteparets foretrukne interiørfirma ble hyret inn til å renovere eiendommen.
Granskning utløst av varslere
Etterforskningen ble igangsatt tidligere i år som følge av flere varsler. Schwab, som grunnla WEF i 1971 og utviklet Davos-konferansen til et internasjonalt møtested for statsledere, toppledere og beslutningstakere, trakk seg som styreleder i april – tidligere enn planlagt – på grunn av økende press.
Undersøkelsen, som ledes av WEFs styre og skal konkluderes innen august, kommer også med anklager om brudd på organisasjonens gavepolitikk.
Les også: WEF øker prisene for deltakere – ti ganger dyrere for entourage
Schwab skal ha mottatt personlige gaver som russiske tesett, Tiffany-mansjettknapper og pelsjakker, uten å ha innrapportert dette.
Avviser anklagene
I en uttalelse til Wall Street Journal benekter Schwab alle anklager og viser til en «langvarig tillitsbasert forståelse» mellom WEF og Schwab Foundation – en tilknyttet stiftelse ledet av hans kone.
Schwab hevder også at han har instruert assistenter om å skille private og profesjonelle kostnader og vil tilbakebetale eventuelle feiloppførte utgifter.
– Hilde og jeg har aldri brukt Forumet til personlig berikelse, sa Schwab i en skriftlig uttalelse.
Etter at innhold fra etterforskningen lekket til pressen, har Schwab uttrykt sterk misnøye med WEF-styret.
I en uttalelse til Financial Times sier han at han føler seg «lurt» og at han ikke lenger vil delta i videre undersøkelser. Samtidig varsler han at han vil forsvare sitt rykte «med all kraft – også rettslig om nødvendig».
Styret holder fast ved granskningsprosessen
WEF-styret har ikke kommentert detaljene i rapporten, men sier i en pressemelding til Fortune at det vil «basere sine vurderinger utelukkende på fakta som fremkommer av etterforskningen» og fordømmer lekkasjene som har skjedd.
Homburgers endelige rapport og anbefalinger skal være klar før invitasjonene til Davos-møtet i 2026 sendes ut.