23. juli, 2025

Brasil vil bygge undervannskabler for BRICS – utenom Vesten

Share

– Vi vil ha fart, sikkerhet og suverenitet i dataflyten, sier Brasils president. Et kabelnettverk skal knytte sammen Kina, Russland, India og Sør-Afrika.

Brasil ønsker å redusere avhengigheten av digitale datastrømmer som i dag går gjennom USA og Europa. Under BRICS-toppmøtet i Rio de Janeiro kunngjorde president Luiz Inácio Lula da Silva et nytt forslag om å bygge et felles undervannskabelsystem for medlemslandene. Det melder bne IntelliNews.

Prosjektet kan bli over 35 000 kilometer langt, og målet er å skape egne kommunikasjonsveier mellom BRICS-landene – Kina, Russland, Brasil, India og Sør-Afrika.

– Vi ønsker å styrke fart, sikkerhet og suverenitet i datautveksling, sa Lula.

Støtte fra BRICS-banken

Planen er å starte med en teknisk og økonomisk mulighetsstudie, finansiert av BRICS-bankens hovedkvarter i Shanghai. Banken ledes nå av tidligere president Dilma Rousseff.

– Dagens fiberkabler er i stor grad konsentrert i den nordlige delen av verden. Nå vil vi gjennomføre en mulighetsstudie. Beslutningen er tatt av de elleve medlemslandene, sa forsknings- og teknologiminister Luciana Santos til den brasilianske allmennkringkasteren EBC.

Fortaleza i delstaten Ceará er allerede et globalt knutepunkt for datastrømmer, med over 15 store kabelforbindelser til tre kontinenter.

Les også: India–Kina-rivaliseringen: Kan et fjell bære to tigre? 🔒

Trump-trusler og kinesisk samarbeid

USAs president Donald Trump har varslet tolltiltak mot land som støtter BRICS-prosjektet, noe som kan gjøre amerikanske og europeiske selskaper mindre villige til å delta. Det åpner for kinesiske leverandører som ZTE og ZTT.

Brasil har derfor styrket samarbeidet med Kina. I mai signerte brasilianske myndigheter en avtale med Huawei om skybasert AI-teknologi.

– Forholdet vårt til Kina er strategisk. Vi vil ha kunstig intelligens og alt de kan dele med oss, sa Lula under besøket i Beijing.

Store investeringer i datasikkerhet

Brasilianske myndigheter har nylig advart mot sårbarheter i dagens kabelsystemer, blant annet fare for skader fra skip og anleggsarbeid.

Samtidig har TikTok-eier ByteDance fått grønt lys til å bygge et stort datasenter nær Fortaleza, etter at Lula påla bruk av fornybar energi i slike prosjekter.

Regjeringen planlegger en nasjonal strategi for digital infrastruktur før året er omme. Målet er å redusere digitale skiller og tiltrekke nye investeringer.

Kasakhstans BRICS-nei: Geopolitisk risikosport 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt