Vitner sier ofrene var lokale ungdommer som lette etter grus – russiske styrker åpnet ild uten forvarsel
Minst elleve mennesker ble skutt og drept ved gullgruven Ndassima i Den sentralafrikanske republikk 16. juli. Ifølge Associated Press ble angrepet utført av væpnede leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen, som kontrollerer gruven.
Vitner og hjelpeorganisasjoner sier de drepte var unge landsbyboere som på egen risiko søkte etter gullrester ved anlegget. Gruven ligger rundt 450 kilometer øst for hovedstaden Bangui og er landets eneste industrielle gullgruve.
Retten til liv finnes ikke
– De var ute etter stein og grus. Så ble de skutt uten advarsel, sier Serge Pounematchi, en lokal beboer som mistet sønnen sin i angrepet.
– Retten til liv ser ikke ut til å eksistere her, sa han til nyhetsbyrået etter å ha vært med på begravelsen av ofrene.
To hjelpearbeidere som ønsket å være anonyme bekreftet at de drepte var unge folk fra nærliggende landsbyer. De fleste ble skutt på stedet. En annen lokal innbygger, Konstantin Pounoukouzou, sier flere fortsatt er savnet.
– Arbeidsløse ungdommer går ofte inn i gruven om natten i håp om å finne grus de kan selge, forklarte han.
Les også: Lekkede e-poster: Wagner-gruppen skal ha samarbeidet med Al-Qaida og utpresset Chevron
Ingen kommentar fra myndighetene
CARs myndigheter har ikke kommentert hendelsen, og lokale tjenestepersoner har ikke svart på henvendelser.

Wagner-gruppen har lenge vært anklaget for grove menneskerettighetsbrudd og utenomrettslige henrettelser i landet. Leiesoldatene har operert i Den sentralafrikanske republikk siden 2018 som en del av en sikkerhetsavtale med regjeringen, og har blant annet beskyttet president Faustin-Archange Touadéra.
Gruven Ndassima ble opprinnelig tatt under borgerkrigen i 2013 og kontrolleres nå av Wagner-styrker. Lokale innbyggere har ikke tilgang til området.
Russisk militær tilstedeværelse øker i Afrika
Tidligere i juli meldte uavhengige analytikere at Russland har utplassert rundt 5 000 soldater i åtte afrikanske land – blant annet Mali, Libya og Den sentralafrikanske republikk.
Disse styrkene, kjent som «Afrikakorpset», består delvis av tidligere Wagner-soldater og opererer nå under det russiske forsvarsdepartementet.
Oppdragene omfatter sikring av strategiske gruver og infrastruktur til støtte for Russlands krigsøkonomi.