Påstand om at det «ikke finnes tiggere på Cuba» utløste folkelig sinne – og førte til historisk avgang
Cubanernes raseri lot ikke vente på seg. Etter å ha påstått at «det finnes ikke tiggere på Cuba» – bare folk som «later som» – trakk arbeidsminister Marta Elena Feitó Cabrera seg etter bare 48 timer. Det er første gang en høytstående cubansk politiker går av etter folkelig press, melder El País.
Presidenten tar avstand
Uttalelsene ble fremført i nasjonalforsamlingen under en sesjon om politikk for sårbare grupper. Feitó hevdet blant annet at folk på gaten «kler seg ut som tiggere» og at vindusvaskere ved lyskryss «velger en lettvint livsstil for å drikke». Uttalelsene sto i sterk kontrast til både virkeligheten i gatene og hennes egne data fra i fjor.
Uttalelsene vakte så stor oppstandelse at både president Miguel Díaz-Canel og statsminister Manuel Marrero offentlig tok avstand. Díaz-Canel erkjente at slike uttalelser er «kontraproduktive når vi samtidig anerkjenner at det finnes et problem».
Folkekrav førte til avgang
Offisielt bor rundt 3 700 mennesker på sosialsentre på Cuba, ifølge Feitós egne tall – men det finnes ingen fullstendig oversikt over antallet fattige og hjemløse. Sosiale medier flommet over av kritikk, og en underskriftskampanje ble igangsatt for å kreve hennes avgang.
Les også: Private bedrifter i Cubas statskontrollerte økonomi: Folk mangler mat og drikke
Regimet valgte denne gangen å bruke ordet «avskjed» i stedet for den vanlige formuleringen «løst fra sine oppgaver». Dette blir sett på som et tegn på at offentlig press faktisk fikk gjennomslag – noe som er sjeldent på Cuba.
Revolusjonens løfter i oppløsning
Saken belyser også en dypere krise. Helsetjenester, utdanning og pensjoner – revolusjonens stoltheter – er i fritt fall. Mer enn 39 % av Cubas pensjonister mottar minstepensjon, tilsvarende under 5 dollar i måneden. Samtidig har over to millioner mennesker forlatt øya siden 2022.
– Dagens Cuba er en katastrofe, sa økonom Carmelo Mesa-Lago i et intervju med El País i fjor. Han kaller utviklingen en tragedie: «Revolusjonen ga utdanning og helse, men det vi ser nå, er et totalt sammenbrudd.»
President Díaz-Canel insisterte torsdag på at «revolusjonen ikke etterlater noen». For mange cubanere rimer det dårlig med virkeligheten – særlig for de eldre, som i økende grad lever på gaten, alene og uten hjelp.