Verdens regjeringer bør vurdere å innføre skatter på kunstig intelligens og kryptovaluta for å finansiere kampen mot klimaendringer. Det sier Laurence Tubiana, en av arkitektene bak Paris-avtalen.
Tubiana leder nå en internasjonal arbeidsgruppe som vil finne nye måter å finansiere klimatiltak på, gjennom avgifter på aktiviteter som forurenser mye – som flytrafikk og utvinning av fossile brensler, ifølge The Guardian.
– Kryptovaluta bør absolutt beskattes, og det bør også vurderes avgifter på AI, sa Tubiana.
– Det handler om samme prinsipp. Begge teknologiene bruker store mengder strøm.
– Organisert kriminalitet og energisluk
Tubiana advarte mot den ukontrollerte veksten i kryptosektoren.
– Det virker som kryptovaluta ikke reguleres i det hele tatt. Det skaper uro, både for klima og økonomisk stabilitet, sa hun.
Hun peker også på at bitcoin alene bruker like mye strøm i året som hele Polen.
– Noen ganger er dette organisert kriminalitet. Man må vite hvor pengene kommer fra, og hvem som bruker dem, sa Tubiana.
Les også: Stenger klimaforskning rett over Seinfelds Tom’s Restaurant – Galskap
Arbeidsgruppen har satt eksperter til å utrede hvordan slike skatter kan innføres, selv om hun medga at det kan bli motstand – særlig fra USA, der Donald Trump har vært en støttespiller for kryptovaluta.
Ny flyskatt allerede vedtatt
Gruppen har allerede fått gjennomslag for en ny avgift på flybilletter i første og businessklasse, samt på privatfly. Frankrike, Spania, Kenya og fem andre land har sluttet seg til ordningen, som ble annonsert i slutten av juni.
– Når du kjører bil, betaler du skatt. Men når du flyr, betaler du ingenting. Det handler også om rettferdighet, sa Tubiana.
Hvis de store økonomiene blir med, kan slike skatter samlet gi rundt 1 670 milliarder kroner (147 milliarder euro) i året.
Skuffet over Macron
Tubiana er også bekymret for at Frankrikes president Emmanuel Macron nå vurderer å utsette EUs klimamål for 2040.
– Det er en trist utvikling, sa hun.
– Hvordan kan vi forvente at andre land kutter utslipp når vi ikke gjør det selv? Vi trenger innovasjon, ikke utsettelser.
Arbeidsgruppen vurderer også skatt på aksjehandel, som kan gi opptil 1 200 milliarder kroner (105 milliarder euro) årlig, og arbeider videre med forslag om avgift på internasjonal skipsfart.
Trump tar kampen mot EUs klimalover – på vegne av oljeselskapene