Som Himalayas kjølige fjell er forholdet mellom de to eldgamle sivilisasjonene og fremvoksende stormaktene i Asia, Kina og India, iskaldt. Rivaliseringen mellom de to landene er et av de mest avgjørende geopolitiske spørsmålene i Indo‑Stillehavsregionen spesielt og for verdensordenen generelt.
Disse to eldgamle sivilisasjonene er samtidig verdens to mest folkerike land, med raskt voksende økonomier på henholdsvis 2. og 5. plass globalt. Likevel er forskjellene dem imellom flere enn likhetene, enten vi ser på sosio‑kulturelle eller politiske strukturer. Også deres økonomiske vekstbaner har vært svært ulike.
Kjernen i rivaliseringen er grensestriden mellom de to landene, som deler en grense på rundt 3 500 kilometer. Grensekrigen i 1962 innebar et kraftig tilbakeslag for de bilaterale forbindelsene som hadde vokst frem etter uavhengigheten. Først mot slutten av 1980‑årene ble forholdet noe bedre. Flere runder med forhandlinger og avtaler har likevel ikke løst grensespørsmålet. Situasjonen forverret seg nylig under grensekampene i Galwan i 2000, de første dødelige sammenstøtene på 45 år, der 20 indiske og 4 kinesiske soldater mistet livet og la ytterligere byrde på naboskapet.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet
India i fokus: Strategisk navigasjon gjennom skiftende geopolitiske farvann 🔒