Danmark har 1. juli tatt over det roterende EU-formannskapet – for åttende gang siden unionens opprettelse – med ambisjon om å styrke både sikkerhet og konkurransekraft.
Med krig i Europa, strid om Ukraina og Donald Trump tilbake i Det hvite hus – en president som har foreslått å kjøpe Grønland og ikke utelukket militær makt mot Danmark – står landet foran et av sine mest krevende EU-formannskap, skriver Euro News.
– Europa står ved et veiskille. Verden som sikret vår frihet og velstand kan ikke lenger tas for gitt, sa statsminister Mette Frederiksen i sin åpningstale.
USA og handelskrig i horisonten
Et mulig sammenbrudd i handelsforhandlingene med Trump-administrasjonen truer hele EU. Presidenten har varslet opptil 50 prosent toll på europeiske varer. Hvis det ikke blir enighet innen 9. juli, må Danmark samle medlemslandene bak EUs sanksjonsberedskap – en uvant rolle for et tradisjonelt frihandelsland.
Trump nevnes også som en direkte sikkerhetstrussel for Danmark, særlig etter at han har antydet at USA kan bruke tvang eller militærmakt for å sikre kontroll over Grønland.
Ukraina, utvidelse og budsjettkamper
Danmark har vært en av de største bidragsyterne til Ukrainas forsvar. Nå ønsker regjeringen å presse fram mer støtte på EU-nivå og strupe Russlands krigsevne med ytterligere sanksjoner. Men Slovakia blokkerer EUs 18. sanksjonspakke over en intern budsjettstrid, og Ungarn holder fortsatt igjen for forhandlinger med Ukraina om EU-medlemskap.
– Utvidelse er en geopolitisk nødvendighet, heter det i det danske formannskapsprogrammet. Likevel vurderer EU nå å skille Moldova fra Ukraina i tiltredelsesprosessen, for å komme videre.
På hjemmebane har Frederiksen distansert seg fra den såkalte «Frugal Four»-gruppen (Danmark, Sverige, Nederland, Østerrike) som har vært motstandere av økte EU-utgifter. Etter Russlands invasjon har Frederiksen erklært at opprustning trumfer alle andre hensyn.
Klimatiltak og næringsliv i vektskålen
En annen frontlinje går mellom konkurransekraft og klima. Mange ledere – som Tyskland, Italia og Polen – ønsker å fjerne miljøkrav for å redusere byråkrati og stimulere økonomien. Danmark går motsatt vei, og vil vise at grønn omstilling og økonomisk vekst kan forenes.
Les også: Tidligere Trump-rådgiver og arktisk kommissær: – Grønlendere er åpne for å bli en del av USA 🔒
Som symbol har Frederiksen invitert EU-kommisjonen om bord på verdens første metanol-drevne containerskip, Laura Maersk.
Danmark og migrasjon: Fra unntak til forbilde
På ett punkt er Danmark ikke lenger i mindretall: innvandringspolitikk. Det danske asylsystemet, basert på avskrekking og avtaler om retur til tredjeland, har gått fra kritisert unntak til modell for hele EU.
– Det Danmark har fått til, er eksemplarisk, sa Tysklands konservative forbundskansler Friedrich Merz nylig.
EU vurderer nå forslag om mottakssentre utenfor Europa – et initiativ Danmark vil bruke formannskapet til å fremme, til tross for store juridiske og praktiske utfordringer.
Danmark i Sikkerhetsrådet
Samtidig som Danmark leder EU-formannskapet, har landet også inntatt en sentral rolle i FNs sikkerhetsråd som valgt medlem for perioden 2025–2026. I mars hadde Danmark formannskapet i rådet, og brukte anledningen til å fremme åpenhet, respekt for folkeretten og inkluderende sikkerhetspolitikk.
Som en liten stat med sterk tro på multilateralt samarbeid har Danmark profilert seg som brobygger i spørsmål om internasjonal humanitær rett, kvinners rolle i fredsprosesser og klimatilpasset sikkerhet. Landet har også ledet møter om blant annet Kongo, Syria og Irans atomprogram.
Danmark ønsker å gjøre sikkerhetsrådet mer effektivt og prinsippfast, men må manøvrere mellom stormaktenes interesser – ikke minst i en tid der Russland sitter med vetorett, og Kina viser økende ambisjoner.
En ny rolle for Danmark
Danmark har lenge hatt rykte i Brussel som effektiv og løsningsorientert. Nå må landet bruke den posisjonen til å megle mellom 26 ulike medlemsland – midt i et kontinent preget av usikkerhet, blokkeringer og nye trusler.
– Dette handler ikke lenger bare om å lede møter, men om å holde EU samlet i møte med historiske kriser, sier Janis Emmanouilidis ved European Policy Centre.
Lederen for Institut for Strategi og Krigsstudier: – Danmark står i en surrealistisk situasjon 🔒