EFTA og Mercosur åpner døren for tollfri handel etter syv år med forhandlinger
Etter sju års forhandlinger er Norge og de øvrige EFTA-landene enige med Mercosur-blokken om utkast til en omfattende frihandelsavtale. Det bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding onsdag.
Avtalen ble kunngjort under Mercosur-toppmøtet i Buenos Aires 2. juli, og åpner for at norske bedrifter kan få tollfri adgang til et raskt voksende marked i Latin-Amerika.
– En handelsavtale med Mercosur vil åpne et stort marked i Latin-Amerika for norske eksportører av varer og tjenester, heter det i meldingen.
Store verdier i spill
Mercosur består av Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay, og representerer over 270 millioner mennesker. EFTA omfatter Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.
I 2024 importerte Norge varer fra Mercosur-land til en verdi av 22,9 milliarder kroner, mens eksporten utgjorde 11,8 milliarder kroner.
Les også: Sveits ønsker frihandelsavtale med Mercosur: – Ser store muligheter i Paraguay
– Avtalen sikrer norske eksportører tollfri markedsadgang til et lovende marked i vekst, skriver departementet.
Miljøforpliktelser og bærekraft i fokus
EFTA-MERCOSUR-avtalen inneholder et eget kapittel om handel og bærekraftig utvikling. Ifølge faktabladet fra EFTA forplikter partene seg til å overholde internasjonale avtaler om arbeidstakerrettigheter og miljøvern, inkludert Parisavtalen.
Det betyr at både eksportører og importører må ta hensyn til miljøstandarder, sosial ansvarlighet og arbeidsvilkår i hele verdikjeden.
Avtalen inkluderer også bestemmelser om fiskeri og skogbruk, og åpner for et samarbeid om klimagassreduksjoner og fornybar energi. Dette er særlig viktig med tanke på bekymringer knyttet til avskoging i Brasil og bærekraft i kjøttproduksjon, og gir Norge et rammeverk for å følge opp slike spørsmål i fremtiden.
Videre prosess
Før avtalen trer i kraft, må den gjennomgås teknisk og juridisk. Deretter skal den legges frem for regjeringen, som avgjør om avtalen skal undertegnes og sendes til Stortinget for ratifikasjon.
Forhandlingene startet i 2017, men bygger på en samarbeidsavtale mellom EFTA og Mercosur fra år 2000.
EU og Mercosur fullfører frihandelsavtale tross fransk motstand