Leder for den tyrkisk-kypriotiske administrasjonen, Ersin Tatar, bekrefter at den tyrkisk-kypriotiske siden vil stille til det utvidede 5+1-møtet om Kypros-konflikten i New York 16.–17. juli.
I en uttalelse gjengitt av den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News sa Tatar at «vi har bekreftet at vi vil være klare for det utvidede møtet i New York». Han la til at det er ført tett dialog med Tyrkia i forkant.
Møtet er del av en FN-ledet prosess der partene på øya samt garantistmaktene – Tyrkia, Hellas og Storbritannia – deltar. Kypros har vært delt siden 1974, da Tyrkia gjennomførte en militær intervensjon etter et gresk-støttet kuppforsøk i Nikosia. Den tyrkiske republikken Nord-Kypros ble opprettet i 1983, men er i dag kun anerkjent av Tyrkia.

Resten av verdenssamfunnet, inkludert EU og FN, anerkjenner fortsatt Republikken Kypros – den internasjonalt anerkjente regjeringen med sete i sør.
Krav om «suveren likestilling» før nye forhandlinger
Under pressekonferansen – etter møte med FNs Kypros-utsending Maria Angela Holguin Cuellar og lederen for fredsbevaringsstyrken UNFICYP, Colin Stewart – uttalte Tatar at tyrkisk-kypriotene ikke har forlatt linjen med dialog og konstruktiv kontakt.
Les også: Ordføreren i Kypros’ delte hovedstad vil ekspropriere tyrkisk-kypriotiske bygg
Han viste til at det fortsatt er uenigheter med den gresk-kypriotiske lederen Nikos Christodoulides, blant annet om eiendomsrett. Tatar slo fast at en ny forhandlingsrunde krever aksept for prinsippet om «suveren likestilling og lik internasjonal status».
Han viste også til den såkalte «3D-formelen» – direkte flyvninger, direkte handel og direkte kontakt – som en forutsetning for å kunne åpne for offisielle forhandlinger.
Vil styrke kontakt med andre tyrkisktalende land
Tatar varslet at han samme kveld skulle reise til Aserbajdsjan for å delta på et møte i Den økonomiske samarbeidsorganisasjonen (ECO) i Khankendi. Målet er å styrke den tyrkisk-kypriotiske tilstedeværelsen og økonomiske samarbeidet i regionen, ifølge Tatar.
FN-forsøk strandet flere ganger
Kypros-konflikten har vært fastlåst i flere tiår, til tross for en rekke FN-ledede forsøk på forsoning. De mest omfattende forhandlingene fant sted i Sveits i 2017, men brøt sammen uten en avtale. I 2004 stemte den gresk-kypriotiske befolkningen ned FNs Annan-plan, mens den tyrkisk-kypriotiske siden støttet den. Samme år ble Republikken Kypros medlem av EU.
Tyrkisk etterretning rekrutterte høyreekstrem tyrker for å drepe kristne pastorer