Georgiske myndigheter trapper opp jakten på regjeringskritikere. Nå reagerer omverdenen.
To nye opposisjonsledere i Georgia er dømt til fengsel for å ha nektet å møte for en parlamentarisk kommisjon, melder bne IntelliNews.
Nika Melia, en av lederne i den vestlig-orienterte koalisjonen Coalition for Change, er dømt til åtte måneders fengsel og to års forbud mot offentlige verv. Den tidligere parlamentsrepresentanten Givi Targamadze er dømt til sju måneder for det samme forholdet.
– Vi nekter å legitimere et system som bruker justisvesenet som våpen, uttalte Coalition for Change på sosiale medier etter dommen.
Flere fengslet på få dager
Fengslingene føyer seg inn i et mønster. Bare den siste uken har seks kjente regjeringskritikere blitt dømt til fengsel for å ha uteblitt fra høringer i en omstridt granskingskommisjon i parlamentet. 23. juni ble Zurab Japaridze, Mamuka Khazaradze og Badri Japaridze dømt. Dagen etter fulgte dommen mot Giorgi Vashadze. Nå står to nye, Nika Gvaramia og Irakli Okruashvili, i kø for domsavsigelse etter å ha blitt varetektsfengslet.
Les også: – Georgia er ikke et diktatur ennå, men nærmer seg farlig raskt 🔒
– Disse prosessene viser tydelig at regjeringspartiet Georgia Dream (GD) bruker kommisjonen til å rydde vekk politiske motstandere, sier opposisjonen.
Politisk forfølgelse?
Den sittende GD-regjeringen opprettet kommisjonen i februar med mandat om å etterforske påståtte overgrep og maktmisbruk fra tiden da partiet United National Movement (UNM) styrte Georgia mellom 2003 og 2012.
Opposisjonen hevder at kommisjonen bare er et skalkeskjul for å forby dem politisk.
– Dette er politisk forfølgelse forkledd som granskning, sier kritikere av GD ifølge bne IntelliNews.
GD har varslet at kommisjonens funn skal brukes som grunnlag for å få UNM og beslektede partier kjent grunnlovsstridige og dermed forbudt.
Fengselsstraff for å nekte
Ifølge georgisk straffelov kan det å nekte å møte for en parlamentarisk granskingskommisjon straffes med opptil ett års fengsel og tre års utelukkelse fra offentlige verv.
De fleste opposisjonelle som er kalt inn, har boikottet kommisjonen og nekter å anerkjenne parlamentets legitimitet etter valget i oktober 2024, som de mener ble rigget.