19. juli, 2025

Trump tar kampen mot EUs klimalover – på vegne av oljeselskapene

Share

President Donald Trump vil svekke EUs klimareguleringer i pågående handelssamtaler. Amerikanske oljegiganter krever fritak fra nye miljøkrav.

President Donald Trump forsøker å presse EU til å myke opp sine mest sentrale klimaregler som del av forhandlingene om en ny handelsavtale, skriver Wall Street Journal, som viser til flere kilder med kjennskap til forhandlingene.

Ifølge avisen har amerikanske oljetopper bedt Trump gripe inn mot to av de viktigste reglene i EUs grønne giv. En av dem er loven kjent som Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), som pålegger store selskaper å kartlegge og kutte klimautslipp og menneskerettighetsbrudd i hele leverandørkjeden.

– Dette er trolig en av de mest uansvarlige lovene jeg har sett i noe land, sa Exxon-sjef Darren Woods i et intervju med Fox News.

Truer med å trekke seg ut av Europa

Woods advarte nylig på et forum i Brussel om at CSDDD kan føre til at enda flere oljeselskaper trekker seg ut av Europa.

– Forretningene jeg driver i Texas, Australia eller Kina må i praksis tilpasses EUs regler, sa han.

Exxon har allerede kuttet sine investeringer i Europa med 70 prosent, og har solgt eller lagt ned en rekke anlegg og virksomheter i regionen.

Les også: Menn har høyere klimautslipp enn kvinner – kjøtt og bil

Kritikken dreier seg særlig om kravet om å måle klimautslipp fra tusenvis av underleverandører – noe selskapene hevder er teknisk umulig – og om bøter på opptil 5 prosent av omsetningen for manglende etterlevelse.

USA vil ha unntak fra metanregler

Den andre regelen oljeselskapene vil fjerne, gjelder nye krav om å måle og begrense metanutslipp fra eksportert naturgass og andre fossile brensler. EU planlegger å innføre kravene gradvis fra 2028 til 2030.

Kritikere hevder at den amerikanske forsyningskjeden for naturgass er for kompleks til å spore enkeltmolekyler, slik EU krever.

Ifølge Wall Street Journal sirkulerer nå et utkast i Washington om å gi amerikanske energiprodusenter unntak fra EUs metanregler som del av en større handelsavtale.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har imidlertid slått fast at beslutningsprosessen i EU er «helt suveren», og antydet at slike innrømmelser ikke vil aksepteres.

Naturretten, vitne til naturens og rettens forvandlinger 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt