29. mai, 2025

Japan viser frem nytt laserkanon-system mot droner

Share

Japanske forsvarsmyndigheter har for første gang offentlig vist frem et høyenergi-laservåpen montert på kjøretøy, utviklet for å skyte ned droner med lav kostnad per skudd.

Defence-blog melder at det japanske forsvarsdepartementet denne uken viste frem en ny prototype på et kjøretøybasert laserkanon-system under våpenmessen DSEI Japan 2025. Systemet, kalt Vehicle-Mounted High-Power Laser System, er utviklet av ATLA – landets etat for anskaffelser og teknologi – i samarbeid med forsvarsdepartementet.

Våpenet skal gi høy mobilitet, lav kostnad per angrep og rask respons, spesielt rettet mot kortdistanse trusler som droner.

Prototypen er montert på et 8×8 lastebilchassis og utstyrt med en laserkanon på 10 kilowatt. Ifølge japanske myndigheter gir dette en fleksibel plattform som enkelt kan flyttes og tas i bruk i felt.

Et alternativ til rakettforsvar

Systemet er ment som et supplement til tradisjonelt luftvern og kan avfyre skudd uten å bruke raketter eller eksplosiver.

Forsvarsansatte på messen beskrev teknologien som et mulig gjennombrudd for lagdelt luftvern, fordi det reduserer behovet for kostbar ammunisjon og kan brukes uten stor fare for sivile skader.

Ifølge ATLA kan systemet kutte kostnader dramatisk i framtidige forsvarsoperasjoner.

– Kostnaden per skudd er minimal sammenlignet med konvensjonelle våpen, uttalte en representant for ATLA under fremvisningen.

Del av Japans nye droneforsvar

Demonstrasjonen er første gang systemet vises offentlig. Det signaliserer at Japan er i ferd med å gå fra laboratorietester til eksperimentering i felt.

Laserkanonen er en del av Japans bredere plan for å styrke forsvaret mot lavtflyvende, små og saktegående droner – ofte kalt LSS-trusler – uten å forårsake store ødeleggelser i nærområdet.

Systemet er fortsatt under utvikling, og feltprøvene skal fortsette før det blir tatt stilling til eventuell utplassering.

 

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt