Det globale opprustningskappløpet er allerede i gang. Og det gir svært lukrative tider for den italienske våpenindustrien, som i 2024 rykker opp til sjetteplass blant verdens største eksportører.
I en verden preget av krigsfare og økende spenninger opplever den italienske våpenindustrien en bemerkelsesverdig fremgang. I femårsperioden 2020–2024 økte våpeneksporten med 138 %, noe som gjør Italia til verdens sjette største eksportør. Disse tallene bekrefter en sektor i kraftig vekst, både geografisk og verdimessig. I 2024 eksporterte Italia til 90 land, mot 83 i 2023 og 82 i 2022 – en økning som blant annet skyldes at det totale antallet eksporttillatelser steg til 2 569 i 2024, fra 2 101 i 2023. Ifølge den årlige rapporten om våpeneksport, som regjeringen har sendt til parlamentet, beløp lisensene for eksport og megling seg til 7,94 milliarder euro, en økning på 25 % sammenlignet med 2023 og hele 57 % sammenlignet med 2022. Italias andel av det internasjonale markedet har nådd 4,8 %. Bransjen er i svært god form, med selskaper som Leonardo, som har en ordrereserve på 44 milliarder euro, og Fincantieri, som ligger på 51,2 milliarder, som sentrale aktører.
Det største mottakerlandet for italiensk eksport var Indonesia med 15,11 % (1,2 milliarder euro) av markedsandelen, hovedsakelig for salg av to PPA-patruljefartøyer fra Fincantieri og tilhørende tjenester. På andreplass kommer Frankrike med 7,44 % (591 millioner euro), og på tredjeplass Nigeria med 6,05 % (480 millioner euro), som har kjøpt lette kampfly av typen M-346FA. Fjerde- og femteplass innehas av Storbritannia og Tyskland med 6,3 % (300 millioner).
Midtøsten og Afrika er svært viktige for den italienske forsvarsindustrien, både i absolutte tall og når det gjelder vekstdynamikk. I Midtøsten er Italia den nest største leverandøren etter USA, med 13 % av regionens våpenimport. Blant annet gikk 28 % av tungvåpnene til Qatar, og 18 % til henholdsvis Kuwait og Egypt. Resultatet samsvarer med den våpenpolitikken den italienske regjeringen har ført de siste årene. Eksporten til Afrika har også økt. I 2024 brukte for første gang subsahariske land mer enn landene i Nord-Afrika: 587 millioner euro mot 306 millioner. I Afrika sør for Sahara økte kjøpene med 501 % fra 2023 og 2 401 % fra 2022. Italienske selskaper har bygd opp en bred tilstedeværelse på kontinentet. For eksempel er Leonardo (største eksportør i 2024 med en omsetning på 1,8 milliarder euro, 28 % av totalen) aktiv i elleve afrikanske land. I Angola arbeider selskapet med å utvide overvåkningen til sjø-, rom- og cyberspace. I Pointe-Noire (Republikken Kongo) har det fått kontrakt på å etablere havnesikkerhetssystemet.
Les også: Italiensk analytiker: – Meloni i skvis mellom USA og Europa 🔒
Det er bemerkelsesverdig at andelen av intrafellesskapstransporter og eksport til NATO-land har falt til 44,1 %, mens 55,9 % av eksporten gikk til land utenfor EU/NATO.
Fordeling av eksporten
De femten største eksportbedriftene i 2024 står for 89,01 % av den samlede verdien av tillatelsene. Øverst troner Leonardo S.p.A. med 27,67 %, fulgt av FINCANTIERI S.p.A. (22,62 %), Rheinmetall Italia S.p.A. (6,60 %) og MBDA Italia S.p.A. (6,25 %): Disse fire alene utgjør om lag 63,14 % av den samlede pengeverdien.
En bransje i kraftig vekst mellom opprustning og eksport
Italia har som mål å møte den økende globale etterspørselen etter våpen og å styrke sitt eget militære apparat. Regjeringen har lansert flerårige programmer til en verdi av mer enn 73 milliarder euro. Disse investeringene, som skal gjøre Italia til en av Europas ledende militærmakter, fyller forsvarsselskapenes ordrebøker til randen. Sikkerhet er i dag en prioritet på linje med helse – et mantra som gjenspeiler den opplevde hastesituasjonen i en verden preget av konflikter og usikkerhet. Regjeringen Meloni har dessuten bekreftet at den har nådd målet om å øke militærutgiftene til 2 % av BNP. I 2024 nådde forsvarsbudsjettet 38 milliarder euro, en økning på 1,4 % sammenlignet med 2023.
Den italienske eksporten vil fortsette å vokse de neste årene, drevet av følgende faktorer:
- Opprustningskappløpet er nå en varig tendens, næret av aktive konflikter (Ukraina, Midtøsten) og et ustabilt geopolitisk klima.
- Mange land, også dem som ikke er tilknyttet NATO, moderniserer sine væpnede styrker og åpner dermed nye markeder.
- Den italienske regjeringen, særlig under Meloni, har vist en sterk politisk vilje til å støtte bransjen, blant annet ved å revidere regelverk og eksportprosedyrer.
- Økende handel med Afrika og Midtøsten vitner om en stadig større evne til å komme inn på markeder utenfor NATO.
- Italiensk satsing på å diversifisere markeder og kunder for å beskytte seg mot mulig fall i europeisk etterspørsel.
Selv om Italia ikke tilhører den snevre kretsen av stormakter i forsvarssektoren, slik som USA eller Frankrike, konsoliderer landet gradvis sin tilstedeværelse på det internasjonale våpenmarkedet. Denne veksten, som er mindre synlig enn de store globale aktørenes, er likevel strategisk og bæres av en kombinasjon av faktorer: høy teknologisk kompetanse, allsidig produksjonskapasitet og en solid industribase som kan møte ulike behov i ulike geopolitiske kontekster.
Italiensk analytiker: – Italia kan spille en nøkkelrolle i nytt europeisk forsvar 🔒