Polen faller én plass etter seks år på toppen, situasjonen er fortsatt utfordrende for skeive i Øst-Europa.
Romania har passert Polen som det mest krevende landet i EU for skeive personer, ifølge den årlige «Rainbow Map»-rapporten fra organisasjonen ILGA-Europe, basert i Brussel. Det skriver Euronews.
Kartleggingen vurderer hvert land etter en rekke kriterier, blant annet forekomsten av hatkriminalitet og i hvilken grad myndighetene gir rettigheter og beskyttelse til LHBT-personer.
Ny regjering, men få endringer
Polen har vært nederst på rangeringen siden 2019. Etter valget i 2023 har landet riktignok beveget seg én plass opp, men uten at lovverket har endret seg vesentlig.
– Den nye regjeringen har foreløpig ikke innført noen konkrete reformer, til tross for løfter i valgkampen, skriver ILGA-Europe.
Ifølge rapporten har det likevel blitt lettere for organisasjoner og aktivister å arrangere pride og lignende i Polen.
– I fjor ble det arrangert over 35 pride-marsjer over hele landet, og nesten alle foregikk uten voldelige hendelser, heter det i rapporten.
Men ILGA-Europe påpeker samtidig at beskyttelsen av disse arrangementene fortsatt er for svak.
Les også: Britisk høyesterett: – Kvinne betyr biologiske kvinner, ikke transkvinner
«LHBT-frie soner» avskaffet
Et viktig skritt i riktig retning var oppløsningen av Polens siste såkalte «LHBT-frie sone», seks år etter at slike erklæringer først dukket opp. Ifølge aktivister var formålet med disse sonene å stenge skeive personer ute fra det offentlige rom. Over 80 polske byer og regioner hadde slike soner på det meste.
I 2019 fordømte EU-parlamentet sonene i en avstemning med 463 mot 107 stemmer.
Uttalelser fra polske ledere
Polske politikere har tidligere brukt LHBT-saken i kampanjer. Den tidligere partilederen for det nasjonalkonservative Lov- og Rettferdighetspartiet (PiS), Jarosław Kaczyński, har kalt LHBT for en «ideologi» og hevdet at den svekker Vesten.
– Alt dette tullet – for det er virkelig galskap – skjer i en verden der sterke sivilisasjoner er i ferd med å svekkes, sa han i 2021.
Folkelig støtte for partnerskap
Samtidig viser en meningsmåling fra Ipsos at 67 prosent av polakkene støtter enten likekjønnet ekteskap eller juridisk partnerskap. Regjeringspartiene har forsøkt å fremme lovforslag om partnerskap, men forslagene har så langt strandet på motstand fra mer konservative representanter i koalisjonen.