Gulfstaten Qatar tilbyr USA et Boeing 747 verdt fire milliarder kroner, samtidig som landet har investert tungt i både det amerikanske forsvaret og universiteter. Flere advarer mot Qatars voksende innflytelse i Washington.
Qatar vurderer å gi et luksuriøst Boeing 747-fly verdt 400 millioner dollar (om lag 4,3 milliarder kroner) til USA som ny Air Force One. Det skriver Wall Street Journal.
Flyet er det nyeste eksempelet på hvordan den lille gulfstaten bruker sin enorme gassformue for å kjøpe innflytelse i amerikansk politikk og diplomati.
– Valget står mellom å ta imot en gave og spare amerikanske skattebetalere for hundrevis av millioner. Det finnes ingen betingelser, verken juridisk eller underforstått, sa en høytstående tjenesteperson i Trump-administrasjonen.
– Det er et vakkert fly til en vakker pris – hva er galt med det?
Store investeringer og dyre gaver
Qatar har lenge brukt store pengebeløp for å posisjonere seg i Washington. I tillegg til lobbyvirksomhet og donasjoner til tenketanker, har landet investert milliarder i amerikanske universiteter og militæranlegg.
Siden 2003 har Qatar brukt over 8 milliarder dollar (86 milliarder kroner) på å oppgradere Al Udeid-basen, som huser USAs sentralkommando og rundt 10 000 amerikanske soldater. Basen var sentral under krigene i Irak og Afghanistan, og USA har nylig forlenget avtalen med ytterligere ti år.
Ambassadørens talsmann Ali Al Ansari sier gaven er et uttrykk for det nære sikkerhetssamarbeidet med USA.
– Qatar får ingenting igjen for denne overføringen, verken direkte eller indirekte, sa han.
Les også: Qatar truer med å stanse gasseksport til EU grunnet bærekraftskrav
Tilknytning til Trump-familien
Qatar har også knyttet seg tettere til Trump-familien. I april åpnet Eric Trump en ny Trump-merket golfresort i Doha – en del av et større qatarisk utbyggingsprosjekt. Og Qatars statlige investeringsfond har i samarbeid med De forente arabiske emirater investert 1,5 milliarder dollar (over 16 milliarder kroner) i Jared Kushners investeringsselskap.
Kritikk fra Kongressen
Flere amerikanske politikere, både republikanere og demokrater, har uttrykt bekymring for Qatars voksende innflytelse – og spesielt tilbudet om et presidentfly.
– Det reiser sikkerhetspolitiske spørsmål, sier kritikere i Kongressen.
Qatar har tidligere gitt lignende gaver til andre stater, blant annet til Tyrkias president Erdogan og Iraks Saddam Hussein.
Universitetsmidler og lobbyisme
Qatar er nå den største utenlandske finansiøren av amerikanske universiteter. Over 6 milliarder dollar (64 milliarder kroner) har blitt gitt til skoler som Cornell, Georgetown og Northwestern de siste 15 årene.
Utdanningsminister Linda McMahon kritiserte nylig denne pengebruken, og anklaget Qatar for å påvirke undervisningen om Israel og Midtøsten. Ansari avviser dette og kaller det «bevisst feilinformasjon».
Qatar bruker også store summer på lobbyister i Washington. Bare i 2024 skal landet ha brukt over 6,5 millioner dollar (70 millioner kroner) på PR- og lobbyfirmaer. Tidligere justisminister Pam Bondi, som nå støtter flyavtalen, har selv vært betalt lobbyist for Qatar frem til 2020.