Indiske myndigheter har gjennomført vellykkede prøver av sitt nye laservåpen Mk-II(A), som kan skyte ned droner og forstyrre overvåkningssystemer på flere kilometers hold.
India har fullført tester av det nye hjemmelagde laservåpenet Mk-II(A), som skal kunne stanse både droner og små helikoptre på avstand. Det melder blant annet Defence Blog og flere indiske medier.
Våpensystemet ble testet ved testanlegget i Kurnool i delstaten Andhra Pradesh. Der demonstrerte det at det kan oppdage og ødelegge droner med høy treffsikkerhet og rask reaksjonstid.
– Systemet oppnådde en rekkevidde på 3,5 kilometer og viste god evne til å bekjempe trusler i sanntid, sier en forsvarskilde til indisk presse.
– 30kW laser DEW system on 4×4 is 180° & may have an integral EOTS but independent 360° EOTS on 4×4 is seen.
– 10-12kW DEW looks to be 360°
– 8×8 HMV may be capable of combining 30kW & EOTS with an updated configuration for full 360° coverage. Radar, jammer et al could be added.. pic.twitter.com/zgJ6FWCt2V— Adithya Krishna Menon (@AdithyaKM_) April 14, 2025
30-kilowatt laser med høy presisjon
Laservåpenet bruker en 30-kilowatts høyeffektslaser og er ifølge utviklerne effektiv mot lette helikoptre og langdistanse-droner på opptil fem kilometers avstand.
Systemet kombinerer radar og infrarøde sensorer for å finne og følge målet før en konsentrert laserstråle rettes mot det. Adaptiv optikk i ildledningssystemet justerer for vær og atmosfæriske forhold og sørger for presise treff.
Les også: Hvilken framtid har kamphelikopteret?
– Det er et stort steg for India å utvikle en våpenteknologi som tidligere har vært dominert av stormaktene, sier en kommentator i Times Now.
Planlegges brukt på kjøretøy og skip
Testene ble utført i friluft for å etterligne reelle kampforhold. Forskerne samlet inn data om blant annet varmeforstyrrelser og spredning av laserstrålen for å forbedre systemet ytterligere.
Våpenet er utviklet av DRDO (Defence Research and Development Organisation) i samarbeid med universiteter og indisk industri innen presisjonsteknologi. Det kan monteres på både militære kjøretøy og skip, og skal etter planen være klart til bruk innen 2027.
Den bakkebaserte varianten er ferdig utviklet, mens en versjon for marinen fortsatt er under arbeid.
Indias forsvarsdepartement ser prosjektet som en viktig del av landets plan for å bygge opp et mer moderne og fleksibelt luftforsvar mot nye trusler, som svermangrep fra små ubemannede fartøy.