President Donald Trump forsøker å roe frykten for økonomisk nedgang mens han forhandler nye handelsavtaler og presser Kongressen til å vedta en ny skatte- og utgiftspakke.
Det Hvite hus planlegger å kunngjøre minst én ny handelsavtale i løpet av uken, ifølge en høytstående embetsmann. I retur ønsker Trump at landene som slipper unna tolløkninger, skal kjøpe flere amerikanske varer og fjerne hindringer for handel,skriver Wall Street Journal.
– Vi er inne i en overgangsperiode, men økonomien kommer til å gå fantastisk, sa Trump i et intervju med NBCs «Meet the Press» søndag.
Tror på ny oppgang
Presidenten mener hans politikk vil føre til et nytt økonomisk oppsving, og distanserer seg fra forgjengeren Joe Biden. De gode delene av økonomien er mine, sa han, og åpnet samtidig for at en nedtur kan komme.
– Alt kan skje, sa han.
Til tross for uro i markedet og advarsler fra økonomer om at tollpolitikken kan bremse veksten, peker Trump på lave bensin- og matvarepriser som tegn på at tiltakene virker. Han forsøkte å avdramatisere konsekvensene av høyere priser og færre varer:
– Barna trenger ikke 30 dukker. De kan klare seg med to. De trenger ikke 250 blyanter. Fem holder, sa han.
Les også: Trumps økonomiske sjokkterapi: Bevisst reset av statsgjeld? 🔒
Splittelse blant republikanere
Ikke alle i Trumps krets deler optimismen, men hans nærmeste rådgivere tror ikke en resesjon er nært forestående. Samtidig har bekymringer fra næringslivet fått presidenten til å vurdere lettelser i toll på bilimport og bildeler for å dempe kostnadene.
En tidligere rådgiver, Marc Short, uttrykte skepsis til Trumps uttalelser:
– Dette minner litt om et «la dem spise kake»-øyeblikk, sa han og siktet til Trumps bagatellisering av konsekvensene for vanlige folk.
Markedsoptimisme tross alt
Til tross for usikkerheten, viser aksjemarkedet tegn til optimisme. S&P 500 har hatt ni dager med oppgang og hentet inn store deler av tapene etter forrige tollrunde. Rente og dollarverdi har stabilisert seg.
Republikanerne i Kongressen håper at en ny skattepakke skal gi trygghet til husholdninger og bedrifter, men enkelte frykter at tollene kan overskygge effekten.
Det er fortsatt liten fremgang i samtalene med Kina, selv om Beijing ifølge Wall Street Journal vurderer tiltak mot fentanyl-handel som kan bane vei for nye forhandlinger. Trump har antydet at tollene mot Kina kan bli senket, men bare om det skjer som del av en avtale.
– Jeg kan komme til å redusere dem, for ellers er det umulig å drive handel med dem, sa Trump og la til:
– Men jeg vil ikke love å fjerne dem helt. Hvis noen tror tollene forsvinner, hvorfor skulle de da bygge fabrikker her?