Selskapet samarbeider med AI-giganter for å la smarte assistenter handle på dine vegne,
Visa vil gi kunstig intelligens-agenter tilgang til betalingssystemet sitt, slik at de kan handle for deg – alt fra julegaver og flybilletter til dagligvarer.
– Vi tror dette kan bli veldig viktig. Det kan være like banebrytende som netthandelen var da den kom, sier Jack Forestell, produktsjef i Visa, til nyhetsbyrået AP.
Onsdag annonserte Visa et nytt samarbeid med selskaper som OpenAI, Microsoft, Anthropic og Perplexity for å koble deres AI-systemer til Visas betalingsnettverk. Blant partnerne er også IBM, Stripe og Samsung.
Skal gjøre mer enn å chatte
Forestillingen er at AI-agenter skal gjøre mer enn bare å svare på spørsmål. Ved å gi agentene et budsjett og noen enkle preferanser, skal de kunne kjøpe varer for deg – helt automatisk.
– De første versjonene av slike agenter er ganske gode til å finne og foreslå produkter, men når det gjelder selve betalingen, sier de bare: «OK, da må du kjøpe det selv», forklarer Forestell.
– Betalingsproblemet er ikke noe AI-selskapene kan løse alene. Det er derfor vi samarbeider med dem, legger han til.
Pilotprosjektene starter nå, og Visa venter at teknologien blir mer utbredt neste år.
Les også: Taiwanere stoler mer på kunstig intelligens enn på mennesker
Slik skal det fungere
Visas løsning går ut på å gi agentene tilgang til digitale betalingsdata, på lik linje med hvordan Apple Pay og andre mobilbetalinger fungerer i dag. Systemet skal sørge for at både banker, butikker og kundene selv har tillit til at kjøpene er ekte og at tvister kan håndteres.
– Det handler ikke om å gi AI full kontroll over alt. Men vi ser for oss at mange vil ønske hjelp med kjedelige ærend – som matvarer, oppussingsartikler eller flybilletter – som AI-agenten kan håndtere automatisk, sier Forestell.
For luksusvarer eller ting folk liker å sammenligne selv, ser han for seg at agentene bare hjelper i bakgrunnen.
Hva med kredittkortgjeld?
Amerikanske husholdningers kredittkortgjeld passerte 1,21 billioner dollar i fjor. Men Forestell sier kundene vil kunne sette klare grenser for hvor mye AI-agentene får lov til å bruke.
– I begynnelsen vil agenten alltid spørre om godkjenning før kjøp. Men etter hvert kan du gi den fullmakt til å bruke for eksempel 15.000 kroner på hvilken som helst flyreise fra A til B, forklarer han.
Vil bruke kjøpshistorikk
Ifølge Perplexity, en av partnerne, vil AI-agentene – med brukerens samtykke – også kunne bruke tidligere kjøp til å gi bedre anbefalinger.
– Visa kan la brukerne dele sine transaksjoner med oss. Så når du spør «hvilke PC-er er best?», kan vi koble det til hva du faktisk har kjøpt før, sier Dmitry Shevelenko, forretningssjef i Perplexity.
Selskapet har allerede utviklet en chatbot som kan bestille hotell og gjøre innkjøp, men understreker at AI-handel fortsatt er i startfasen.