26. april, 2025

IMF: Afrika rammes av handelskrig

Share

USAs nye tollsatser og bistandskutt rammer afrikanske økonomier, advarer Det internasjonale pengefondet.

Afrikas økonomiske vekst blir svakere enn ventet som følge av president Donald Trumps handelskrig og stans i amerikansk bistand, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

De har kuttet sine vekstprognoser for Afrika sør for Sahara. I sin nye rapport anslår IMF en vekst på 3,8 prosent i 2025 og 4,2 prosent i 2026 – henholdsvis 0,4 og 0,2 prosentpoeng lavere enn tidligere spådd.

– Vi er en institusjon som ble opprettet for å hjelpe land som rammes av globale sjokk. Det er nettopp det vi er her for, sa Abebe Selassie, direktør for IMFs Afrika-avdeling, i et intervju med Bloomberg.

– Når land blir rammet av ytre sjokk, står vi klare til å støtte dem, presiserte han.

Svakere råvarepriser gir problemer

Selv om IMF mener de direkte effektene av Trumps toll på Afrika er begrensede, advarer fondet om at fallende råvarepriser kan få langt større konsekvenser. Land som Nigeria og Angola er særlig utsatt fordi statsbudsjettet deres i stor grad er avhengig av oljeinntekter.

– Når slike sjokk hoper seg opp, og særlig når land samtidig stenges ute fra kapitalmarkedene, blir det svært krevende å fornye gamle lån, sa Selassie.

Les også: Sør-Afrika misliker Trumps bistandskutt

I fjor ble afrikanske stater igjen i stand til å hente penger i det internasjonale markedet etter at renteoppgangen post-korona i praksis hadde stengt dem ute. Ifølge IMF er tilgang på billige lån nå viktigere enn noen gang, ettersom frykt blant investorer driver opp lånekostnadene for utviklingsland.

– En viktig usikkerhet fremover blir hvor lenge disse høye finansieringskostnadene varer. Vi ser lommer av robusthet, sa Selassie.

Selv om Trump stanset 13,6 milliarder dollar i bistand til Afrika, har IMF selv utbetalt over 65 milliarder dollar til regionen siden 2020. I år er 800 millioner dollar allerede utbetalt, og 24 av 45 land har pågående avtaler med fondet.

Selassie påpeker at lavere oljepriser også kan hjelpe enkelte land.

– For energiavhengige land er lavere oljepriser gunstig. Det kan dempe prisveksten og gi sentralbankene rom til å senke rentene og motvirke noe av vekstbremsen, sa han og avsluttet:

– Jeg ønsker ikke å være altfor pessimistisk. Vi ser lommer av motstandskraft og soliditet.

Trumps tollbombe: Et geopolitisk vendepunkt?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt