14. mai, 2025

Kina vil lande på månen innen 2030

Share

Kina sier de ligger i rute for å sende astronauter til månen innen 2030, og at testingen av nøkkelkomponenter til månelandingen nå er i gang. Samtidig sliter USAs Artemis-program med nye forsinkelser.

Kina fortsetter sitt ambisiøse måneprosjekt, og ifølge landets romfartsmyndigheter er de første testene av romkapselen Mengzhou, månelanderen Lanyue og raketten Langmarsj 10 gjennomført med gode resultater, skriver South China Morning Post. 

– Den samlede utviklingen av de ulike bemannede måneprosjektene går jevnt og trutt, sa Lin Xiqiang, nestleder i Kinas bemannede romfartsbyrå, på en pressekonferanse onsdag.

Ifølge Lin er målet fortsatt å lande mennesker på månen innen 2030, og de første omfattende systemtestene skal etter planen utføres i nær fremtid.

Flere teststeg gjenstår

Blant testene som allerede er gjennomført, er varmeprøver av landingsmodulen Lanyue, og elektriske systemtester av Langmarsj 10. Disse er avgjørende for å sikre trygg overføring av astronauter fra romkapsel til måneoverflaten.

– Vi kommer til å teste nødsystemene som skal sikre astronautene hvis noe går galt under oppskyting eller under den mest risikofylte fasen av flygningen, forklarte Lin.

Les også: Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒

Han la til at det også skal gjøres en «integrert landing og oppskyting»-test av månelanderen, samt test av rakettmotorens tenning i tau og en flyging i lav høyde.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å gjennomføre testene vellykket og legge grunnlaget for en bemannet måneferd som går etter planen, sa Lin.

Kappflyging med USA

USAs romfartsorganisasjon NASA har i mellomtiden utsatt både sin bemannede Artemis 2-ferd og månelandingen Artemis 3. Førstnevnte er utsatt til 2026, og månelandingen er nå tidligst ventet i 2027.

Begge land har som mål å etablere en langvarig tilstedeværelse på månen, og begge retter blikket mot den sørlige polen, hvor det antas å finnes vannis – en viktig ressurs for framtidige forskningsbaser.

NASA har allerede gjennomført ubemannede testflygninger med både rakett og romkapsel. Kina har foreløpig ikke sendt opp hele systemet i en samlet test, men arbeidet med en ny satellitt for fjernmåling og bakkesystemer skal være i rute.

Samarbeid med Russland og Pakistan

Kinas bemannede måneprogram er del av en større plan som også inkluderer et internasjonalt forskningssamarbeid med Russland om en permanent base på månen.

I tillegg opplyste Lin at Kina vil trene opp to pakistanske astronauter, hvorav én skal være spesialist på vitenskapelig utstyr, til en fremtidig ferd til romstasjonen Tiangong.

Amerikansk koloni på Mars: Mot “astropolitisk” dominans? 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt