Investorer mister troen på Trump-administrasjonens økonomiske politikk og frykter langvarig uro
Dow Jones-indeksen er på vei mot sin verste april på over 90 år, skriver The Wall Street Journal. Frykten for økte tollsatser, svekket økonomisk vekst og uro rundt president Trumps håndtering av økonomien, har sendt aksjemarkedet ned i et historisk fall.
Tillitssvikt blant investorer
Dow-indeksen falt med nesten 1000 poeng mandag, og S&P 500 har nå den svakeste utviklingen for en amerikansk president siden 1928, ifølge data fra Bespoke Investment Group.
– Det er et kjennetegn på en «mistillitshandel», sier Scott Ladner, investeringssjef i Horizon Investments, og legger til:
– Det er umulig å satse penger i en økonomi som er ustabil og uforutsigbar på grunn av politikken som føres.
Investorene tviler på at forhandlingene med USAs handelspartnere vil føre frem raskt nok til å lette presset på økonomien. I tillegg fryktes det at Trump vurderer å sparke sentralbanksjef Jerome Powell.
Ingen trygge havner
Normalt ville investorer søke tilflukt i statsobligasjoner eller amerikanske dollar når aksjemarkedet faller, men heller ikke disse verdiene stiger nå. Rentene på tiårige amerikanske statsobligasjoner har i stedet økt med 0,16 prosentpoeng hittil i april, noe som indikerer at også disse verdipapirene blir solgt.
Les også: Er dollarens storhetstid ved veis ende? 🔒
Samtidig faller verdien på den amerikanske dollaren. Dollarindeksen, som måler dollaren mot flere andre store valutaer, sank over 1 prosent mandag og er nå på sitt laveste nivå på tre år.
Gull og frykt stiger
Med få alternativer søker investorene nå trygghet i gull. Prisen på gull har nådd en ny rekord og passerte 3 500 dollar (om lag 38 500 kroner) per unse.
Frykten i markedet er også synlig i det såkalte VIX-indeksen – ofte kalt «fryktindeksen». Den ligger nå på et høyt nivå, med forventninger om fortsatt uro fremover.
Stemningen har snudd
Andelen investorer som venter at markedet skal falle – såkalte «bearish»-investorer – har ligget over 50 prosent i åtte uker på rad, ifølge den amerikanske investorforeningen AAII. Dette er den lengste perioden med negativt flertall siden målingene startet i 1987.