En svak amerikansk dollar gjør europeiske og asiatiske varer dyrere i USA og setter rentevåpnene på prøve
Verdensøkonomien merker nå ringvirkningene av det plutselige dollarfallet. En svakere dollar gir lavere inntekter for eksportører og øker presset på sentralbankene til å kutte rentene, skriver Wall Street Journal.
Den amerikanske valutaen har falt hele 8 prosent så langt i år – den svakeste starten på over 40 år, ifølge ICE U.S. Dollar Index. Fallet merkes nå i hele verden, fra japanske bilfabrikker til skotske ullveverier.
– For eksportører får man ikke den vanlige fordelen av valutakursen som vanligvis demper effekten av toll, sier Derek Halpenny i den japanske banken MUFG.’
– Det har en klart negativ effekt, legger han til.
Tap for luksusindustrien og bilprodusenter
En svak dollar gjør at inntektene fra det amerikanske markedet blir mindre verdt når de regnes om til euro eller yen. Samtidig blir europeiske og asiatiske varer dyrere for amerikanske forbrukere.
Toyota er blant dem som merker det. Yen har styrket seg betydelig, og det rammer lønnsomheten. I Europa kan selskaper som Prada, LVMH og Campari vente seg svakere resultater, ifølge UBS.
Deutsche Bank har allerede nedjustert inntjeningsprognosene for europeiske selskaper, og varsler at en fortsatt sterk euro kan gi ytterligere fall i veksten.
Les også: Trump 2.0 – en ny æra for Europa 🔒
Trump-effekt og usikker investortillit
Ifølge Wall Street Journal har mange blitt overrasket over utviklingen. Normalt vil en økonomi som rammes av høye tollsatser få en svakere valuta – men i USA har det motsatte skjedd.
– Investorene har mistet tillit til amerikanske eiendeler, og flytter penger tilbake til hjemlige markeder, noe som styrker deres egne valutaer, skriver avisen.
Det skaper også spørsmål om dollaren fortsatt er en trygg havn i urolige tider. Trump og hans økonomiske rådgivere har tidligere antydet at de ønsker en svakere dollar for å gjøre amerikanske varer mer konkurransedyktige.
Turisme og deflasjonsfare
En sterkere euro og yen betyr også færre amerikanske turister i Europa og Asia – en gruppe som har brukt mye penger de siste årene. Det kan ramme en rekke økonomier med svak vekst.
– Vi ser nå for oss at eurosonens økonomi kun vil vokse med 0,8 prosent i år, ned fra tidligere anslag på 1 prosent, sier Shaan Raithatha i fondsforvalteren Vanguard, og presiserer:
– Risikoen er at vi går tilbake til en tid med veldig lav inflasjon, som før pandemien.
I Sveits har valutaen styrket seg over 10 prosent, og investorer tror sentralbanken kan komme med et krisekutt i renten. Landets eksportbedrifter, som lager presisjonsutstyr og luksusklokker, er særlig utsatt.
Tøffe tider for små eksportbedrifter
På Hebridene i Skottland kjenner små produsenter valutaeffekten på kroppen. Harris Tweed Hebrides selger stoffer og klær til USA, men nå møter de både høye tollsatser og en svak dollar.
– Som tekstilprodusent avhengig av eksportmarkedet vil en svak dollar gjøre det enda vanskeligere å handle med USA fremover, sier direktør Margaret Macleod, og avslutter:
– Våre varer har nå fått 10 prosent toll i tillegg.
Trumps økonomiske sjokkterapi: Bevisst reset av statsgjeld? 🔒