22. april, 2025

Britisk høyesterett: – Kvinne betyr biologiske kvinner, ikke transkvinner

Share

Høyesterett i Storbritannia har slått fast at begrepet «kvinne» i likestillingsloven utelukkende viser til biologisk kjønn. Kjennelsen kan få vidtrekkende følger for kjønnskvotering og enkelttjenester som er kjønnsdelte.

Den britiske høyesteretten kunngjorde onsdag at ordet «kvinne» i lovverket skal forstås som en person som er født biologisk kvinne, melder EuroNews. Kjennelsen ble enstemmig vedtatt av de fem dommerne i saken, og setter en stopper for forsøk på å inkludere transkvinner i denne definisjonen i likestillingsloven.

– Begrepene «kvinne» og «kjønn» i Equality Act viser til biologisk kvinne og biologisk kjønn, sa dommer Patrick Hodge i sin forklaring.

Bakgrunnen for saken er en skotsk lov fra 2018 som krevde minst 50 prosent kvinner i styrene til offentlige etater. Loven inkluderte transkvinner i denne definisjonen. Dette ble utfordret av kvinneorganisasjonen For Women Scotland (FWS), som mente definisjonen gikk ut over parlamentets fullmakter.

– Utfallet bør få vidtrekkende betydning

I første omgang fikk FWS ikke medhold i skotsk rett i 2022, men fikk året etter tillatelse til å bringe saken inn for høyesteretten. Nå har organisasjonen vunnet frem.

– Hvis man ikke knytter definisjonen av kjønn til den vanlige forståelsen, kan man ende opp med styrer som består av 50 prosent menn og 50 prosent menn med sertifikater, og fortsatt oppfylle målet om kvinneandel, sa Trina Budge i For Women Scotland tidligere.

Les også: Utah forbyr pride-flagg

Advokaten for FWS, Aidan O’Neill, sa i retten at kjønn bør defineres etter kroppens biologi, slik det er forstått i dagligtale.

– Kjønnet ditt bestemmes i livmoren fra unnfangelsen, og er et uttrykk for kroppens virkelighet. Det er en uforanderlig biologisk tilstand, sa han.

Kritikk fra menneskerettsgrupper

Selv om retten støttet definisjonen av kvinne som biologisk kjønn, presiserte dommerne at transpersoner fortsatt er vernet mot diskriminering på grunn av kjønnsidentitet.

Likevel har flere grupper uttrykt bekymring. Amnesty International advarte mot at dommen kan svekke rettighetene til transpersoner både i Storbritannia og internasjonalt.

– En generell politikk som stenger transkvinner ute fra kjønnsdelte tjenester er ikke et forholdsmessig virkemiddel for å nå et legitimt mål, skrev Amnesty i et innlegg til retten.

Organisasjonen For Women Scotland har fått støtte fra flere kjente profiler, deriblant «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling, som angivelig har donert store summer til saken.

Ungarn forbyr Pride

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt