Teknologigigantene Google og Nvidia har gått sammen om å investere i Safe Superintelligence (SSI), et nytt kunstig intelligens-selskap grunnlagt av Ilya Sutskever, tidligere sjefsforsker i OpenAI.
Det melder Reuters, som viser til en kilde med kjennskap til avtalen.
Investeringen er del av en bredere strategi for å sikre seg posisjon hos de mest lovende KI-oppstarter.
– Etterspørselen etter spesialiserte KI-brikker har eksplodert. Selskaper som SSI krever enorme mengder regnekraft, sier kilden.
Velger Googles egne brikker fremfor Nvidia
Mens mange KI-utviklere har valgt Nvidias brikker, har SSI gått for Googles såkalte «TPU-er» – spesialutviklede brikker laget for å trene og kjøre KI-modeller.
– Disse toppsatsingene innen KI blir i økende grad trukket mot oss, sier Darren Mowry i Google Cloud til Reuters.
Google har frem til nylig brukt TPU-brikkene kun internt, men åpner nå for salg til eksterne kunder. SSI skal være blant de første som får kjøpe store mengder av Googles brikker til egne modeller.
– Dette er en del av vår strategi for å utvide salget av vår KI-infrastruktur, sier Mowry.
Les også: Kina sikter mot lederskap i kunstig intelligens
Verdsatt til 32 milliarder dollar
SSI ble nylig verdsatt til hele 32 milliarder dollar, rundt 350 milliarder norske kroner, ifølge Reuters’ kilde. Investeringen ble ledet av investeringsfondet Greenoaks, men Alphabet og Nvidia skal også ha sluttet seg til runden.
Ingen av selskapene ønsket å kommentere detaljene i avtalen.
– At Alphabet og Nvidia går inn samtidig, viser at det er kamp om å sikre seg tilgang til de mest avanserte KI-selskapene, sier kilden.
Konkurranse om fremtidens KI-plattformer
Amazon er også med i kappløpet, og utvikler egne KI-brikker kalt Trainium og Inferentia. Amazon har allerede inngått en omfattende avtale med Anthropic, en annen konkurrent til OpenAI, og bygger et eget datasenter for deres utvikling.
Samtidig fortsetter Anthropic å bruke Googles TPU-brikker, ifølge to kilder.
– Det har blitt vanlig at de store skytilbyderne investerer i KI-selskaper som både utvikler nye modeller og blir storbrukere av deres teknologi, skriver Reuters.
Taiwanere stoler mer på kunstig intelligens enn på mennesker