18. oktober, 2024

Advarer Iran mot missil-leveranser

Share

Vestlige land med USA i spissen har beskyldt Iran for å forsyne Russland med droner i angrepskrigen mot Ukraina.

Nå fryktes det at ayatollahregimet i Teheran også skal levere ballistiske missiler. Russlands krig mot Ukraina har gitt knapphet på våpen, ammunisjon og annet militært utstyr, noe som har sendt Moskva på frierferd helt til Nord-Korea.

Nå går G7-landene, det vil si Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA med tillegg av EU, ut med en «streng advarsel» til Iran mot å gi Vladimir Putin ballistiske missiler til bruk i Ukraina, melder Politico.

I februar rapporterte nyhetsbyrået Reuters om at Iran hadde sendt flere hundre ballistiske missiler til Russland, noe som Iran selv har avvist.

Les også: Kina, Russland og Iran innleder felles militærøvelse

Den mektige sammenslutningen, som består av verdens største økonomier, gjør det klart at Iran kan forvente «betydelige tiltak» hvis de leverer ballistiske missiler, men spesifiserer ikke hva slags sanksjoner det kan bli snakk om.

Slik lyder uttalelsen fra G7, oversatt fra engelsk:

«Vi er svært bekymret for rapporter om at Iran vurderer å overføre ballistiske missiler og relatert teknologi til Russland etter å ha levert UAV-er til det russiske regimet, som brukes i nådeløse angrep mot sivilbefolkningen i Ukraina.

Dersom Iran skulle gå videre med å levere ballistiske missiler eller relatert teknologi til Russland, er vi forberedt på å reagere raskt og koordinert, inkludert med nye og betydelige tiltak mot Iran.»

Les også: Dødelig Houthi-angrep ryster Adenbukten: Flere sjøfolk mistet livet

Iran er allerede underlagt tunge internasjonale sanksjoner. Politico setter våpensalget til Russland i sammenheng med at Teheran har behov for russiske våpensystemer for å befeste og styrke sin militære posisjon i Midtøsten.

I februar skrev Irans utsending til FN følgende uttalelse på X (tidligere Twitter):

«Selv om det ikke finnes juridiske restriksjoner på salg av ballistiske missiler er Iran moralsk forpliktet til å avstå fra våpenhandel i konflikten mellom Russland og Ukraina for å unngå å forverre krigen – og det er forankret i Irans etterlevelse av internasjonal rett og FN-pakten.»

Valget i Russland: Geopolitisk statusrapport, del 2: En sanksjonert økonomi 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt