5. oktober, 2024

Hun kan avgjøre Ursula von der Leyens skjebne

Share

Da hennes partikoalisjon vant det italienske parlamentsvalget i september 2022, trodde mange at Giorgia Meloni skulle bli EUs enfant terrible.

Herunder var det frykt for at Meloni skulle slå kiler i unionens støtte til Ukraina i sistnevntes forsvarskrig mot Russland. Isteden har Italias statsminister blitt stueren i EU-familien, og har klart å etablere seg som en viktig politisk figur i Europa ved å navigere blant ulike politiske strømninger, skriver Politico.

Til tross for tidligere kontroversielle uttalelser har Meloni vunnet tillit hos vestlige ledere med sin støtte til Ukraina, og har dessuten posisjonert seg som en leder blant Europas høyrekonservative krefter.

Parallelt har Meloni lykkes med å påvirket EU-politikken, særlig når det gjelder migrasjon og miljøtiltak, og ser ut til å styrke sin innflytelse ytterligere i forkant av det kommende valget til Europaparlamentet i juni.

Les også: Portugal går mot høyre

Melonis økte makt viser seg ikke minst ved at hun stadig opptrer side om side med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på offisielle reiser utenlands, blant annet under et besøk i Kairo førstkommende søndag.

Hvis konservative partier styrker seg i valget til Europaparlamentet i juni, blir Leyen enda mer avhengig av Meloni enn før for å sikre seg gjenvalg som president.

– Det var press fra Meloni, blant andre høyreorienterte ledere, som tvang Brussel til å skrote planlagte restriksjoner på bruk av pesticider og redusere sin klimapakke.

– Det var også i stor grad press fra Meloni som endret Europas holdning til migrasjon, fra en som fokuserte på asyl og omfordeling mellom EU-stater, til å betale tredjeland for å holde migranter utenfor blokkens grenser, bemerker Politico.

Les også: Deepfakes herjer den indiske valgkampen

Det er Melonis balanserte tilnærming til ulike interesser og allianser som gjør at hun trolig vil profittere på det amerikanske presidentvalget i november 2024, uansett om nåværende president Joe Biden eller Bidens utfordrer Donald Trump går av med seieren.

Hvis Biden vinner kan Meloni fint fortsette relasjonene som både Det hvite hus og hennes egen administrasjon betegner som «positive». Hvis det blir Trump kan Meloni profittere på forsiktig flørting med Maga-høyre, samtidig som hun fremstår som mer spiselig enn Ungarns statsminister Viktor Orbán, skriver avisen.

Det nye romkappløpet: Kina setter opp tempoet mens USA sliter med å holde trinn

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt