24. februar, 2025

Putin åpner for vestlige selskapers retur til Russland

Share

Russlands president Vladimir Putin har åpnet for at vestlige selskaper kan vende tilbake til det russiske markedet, men kun på Kremls betingelser og først etter at sanksjonene oppheves.

Putin har gitt regjeringen ordre om å forberede seg på en mulig retur av vestlige selskaper, men understreker at russiske bedrifter skal ha fortrinnsrett som kompensasjon for de vestlige sanksjonene, melder bne IntelliNews. 

Dette er første gang siden invasjonen av Ukraina at Kreml signaliserer en åpning for kommersielle forbindelser med internasjonale selskaper. Uttalelsen kommer bare dager etter at USA og Russland startet våpenhvilessamtaler i Riyadh.

USAs utenriksminister Marco Rubio antydet at en avtale kan føre til en «historisk økonomisk allianse».

– Hvis vi kan komme til enighet, finnes det en mulighet til å låse opp et historisk økonomisk samarbeid mellom USA og Russland, sa Rubio.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov antydet at en avtale kan inkludere lettelser i sanksjonene.

Les også: Sanksjonerte russiske bedrifter ser til åpen kildekode

Vestlige selskaper møter utfordringer

Mange vestlige selskaper har mistet markedsandeler til konkurrenter fra Kina og Iran. Putin sa under et forum i Moskva at russiske selskaper skal ha «visse fordeler» fremfor selskaper som vender tilbake.

– De som returnerer til vårt marked må forstå at russiske selskaper skal ha visse fordeler, sa Putin.

Bilindustrien er blant de hardest rammede. De fleste europeiske bilprodusenter har forlatt Russland, og fabrikkene deres er overtatt av russiske investorer. Renault-Nissan solgte sin andel i den russiske bilprodusenten AvtoVaz for en symbolsk sum på to rubler, men analytikere mener det er usannsynlig at de vil få tilbake innpass i markedet.

Luftfart og råvarer som nøkkelbrikker

For selskaper som Boeing kan en retur være mer aktuell, ettersom Russland er en viktig kilde for titan, en essensiell komponent i flyproduksjon. Russlands første visestatsminister Denis Manturov sa forrige uke at Russland er åpen for å gjenoppta samarbeidet med Boeing dersom sanksjonene oppheves.

– Hvis de ønsker å komme tilbake, er vi klare til å vurdere det, sa Manturov, ifølge TASS.

– Men la oss få sanksjonene fjernet først, la han til.

Mange selskaper forlot aldri helt

Til tross for sanksjonene har de fleste vestlige selskaper aldri fullstendig forlatt Russland. Ifølge Kyiv School of Economics (KSE) har kun 472 selskaper trukket seg helt ut, mens 1 360 har redusert virksomheten.

Flertallet av dem som har forlatt Russland har solgt virksomheten til lokale ledere gjennom såkalte MBO-er (Management Buyouts), ofte med en klausul om at de kan kjøpe seg inn igjen hvis sanksjonene oppheves.

Russland har opplevd et kraftig forbruksoppsving siden krigen startet, med rekordhøye disponible inntekter. Ifølge en EU-rapport kan en enkelt russisk importør bruke opptil 40 mellomledd for å skjule sluttbrukeren av en vare.

KSE anslår at Russland fortsatt importerer en tredjedel av sin militærteknologi fra vestlige selskaper, til tross for sanksjonene.

Kinesiske teknologiselskaper utnytter sanksjoner til vekst i Russland

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt