22. februar, 2025

USA endrer vilkår for mineralavtale, men forholdet til Ukraina forblir anspent

Share

Nytt utkast til avtale etter sterk motstand fra Kyiv.

IntelliNews melder at Det hvite hus har lagt frem en revidert versjon av mineralavtalen etter at Ukraina avviste den første versjonen forrige uke. Forholdet mellom de to landene er likevel fortsatt anspent.

USA tilbød opprinnelig en avtale om utvinning av sjeldne mineraler som skulle kompensere for støtten til Ukraina de siste tre årene. Vilkårene var så strenge at de ble sammenlignet med Versailles-traktatens harde betingelser for Tyskland etter første verdenskrig.

Den første avtalen ville ha gitt USA halvparten av inntektene fra mineralutvinning, samtidig som avtalen skulle reguleres etter amerikansk lovgivning i New York. I tillegg ønsket USA forkjøpsrett på alle fremtidige utvinningsprosjekter i Ukraina. Avtalen stilte heller ingen krav om våpenhvile i den pågående krigen eller sikkerhetsgarantier for Ukraina, noe Zelenskyj har insistert på.

Zelenskyj reagerte sterkt og uttalte:

– Jeg vil ikke selge Ukraina.

Dette utløste en ordkrig mellom de to presidentene. Zelenskyj hevdet at Trump var fanget i en russisk «desinformasjonsboble», mens Trump svarte med å kalle Zelenskyj en «diktator» og advarte om at han kunne «miste landet sitt» om han ikke signerte avtalen raskt.

Forhandlinger fortsetter, men usikkerhet gjenstår

Den reviderte avtalen er et forsøk på å dempe konflikten. Ifølge Axios har USA fjernet klausulen som plasserte avtalen under New Yorks jurisdiksjon.

Zelenskyj møtte USAs utsending Keith Kellogg i Kyiv 20. februar for å diskutere mineralavtalen, situasjonen på slagmarken, utveksling av krigsfanger og Ukrainas behov for sikkerhetsgarantier i en fremtidig fredsavtale.

Les også: Fredsavtale eller diplomatisk spill? Russlands agenda i Riyadh overrasker 🔒

Etter møtet unnlot partene å holde en felles pressekonferanse, angivelig etter press fra Det hvite hus. Det er fortsatt uklart om den reviderte avtalen inkluderer sikkerhetsgarantier for Ukraina, noe Zelenskyj har gjort til en avgjørende betingelse.

– Ukraina er klar for en sterk, effektiv investerings- og sikkerhetsavtale med USAs president, sa Zelenskyj og la til:

– Vårt team er klare til å jobbe døgnet rundt for å oppnå resultater.

USA: Mineralavtale er «den beste sikkerhetsgarantien»

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz har antydet at det ikke vil bli gitt noen sikkerhetsgarantier, og oppfordret Zelenskyj til å akseptere avtalen.

– Vi foreslo at USA skulle investere i Ukrainas økonomi og naturressurser og bli en partner i landets fremtid, sa Waltz til CNN og presiserte:

– Det er den beste sikkerhetsgarantien de kan håpe på, bedre enn enda en pall med ammunisjon.

Trump har angivelig presset på for en rask signering, men Zelenskyj har nektet og insistert på at avtalen må godkjennes av Ukrainas parlament, Verkhovna Rada.

USA hevder å ha brukt mellom 300 og 350 milliarder dollar på støtte til Ukraina, mens offisielle tall fra Kongressen viser 185 milliarder dollar. Zelenskyj på sin side mener Ukraina faktisk har mottatt under 100 milliarder dollar – mindre enn de 133 milliardene som har kommet fra Europa.

USAs finansminister Scott Bessent reiste til Kyiv forrige uke med et nytt avtaleutkast, men møtet med ukrainske myndigheter endte uten enighet.

– Bessent dro dit og ble behandlet ganske uhøflig, fordi de rett og slett sa «nei». Han kom tomhendt tilbake. De ville ikke signere dokumentet, sa Trump til Axios 19. februar.

En ukrainsk tjenestemann bekreftet at den nye versjonen av avtalen er en «betydelig forbedring» og i samsvar med ukrainsk lov. Likevel har Zelenskyj ennå ikke signert, og forholdet mellom Ukraina og USA forblir usikkert.

Professor til Geopolitika: Ukraina utfordrer klassisk grenseforståelse 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt