11. februar, 2025

EU svartelister 25 kinesiske selskaper for brudd på Russland-sanksjoner

Share

Brussel skjerper tiltakene mot Kina, mens Beijing avviser anklagene.

Den europeiske union (EU) planlegger å legge ytterligere 25 kinesiske selskaper til sin sanksjonsliste for å ha omgått eksportrestriksjoner til Russland, rapporterer Bangkok Post. De aktuelle selskapene, som inkluderer både kinesiske og Hongkong-registrerte firmaer, anklages for å ha levert europeiskproduserte varer til russiske militære aktører.

Dersom tiltakene vedtas av EUs medlemsland, vil de svartelistede selskapene forbys å kjøpe varer fra EU. Dette blir en del av den sekstende sanksjonene siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022.

– Kina er den største synderen når det gjelder omgåelse av sanksjoner, og til tross for våre protester, fortsetter handelen for fullt, uttalte en høytstående EU-kilde til South China Morning Post.

Første gang Kina rammes av personlige sanksjoner

I tillegg til de 25 selskapene, vil en enkelt kinesisk statsborger også bli sanksjonert. Vedkommende vil få innreiseforbud til EU, og eventuelle verdier i unionen vil bli fryst.

Dette er en opptrapping fra tidligere sanksjoner. I desember ble seks kinesiske selskaper og én enkeltperson for første gang lagt til EUs svarteliste, kjent som Annex IV.

Ifølge EU er 70 prosent av de sensitive, høyteknologiske produktene som når den russiske hæren, importert via Kina.

Les også: Filippinenes geopolitikk: Kinas økte press og USAs rolle🔒

Beijing avviser anklagene

Den kinesiske regjeringen har gjentatte ganger avvist påstandene om at landet hjelper Russland med militært utstyr.

– Kina har aldri levert dødelige våpen til noen av partene i konflikten og kontrollerer strengt eksporten av militært og dobbeltbruksutstyr i samsvar med lovverket, uttalte kinesisk utenriksminister Lin Jian.

I en offisiell uttalelse fra desember sa det kinesiske utenriksdepartementet at de sterkt motsetter seg EUs sanksjoner.

– Kina er imot ensidige sanksjoner som ikke har noen folkerettslig forankring eller godkjenning fra FNs sikkerhetsråd, het det i uttalelsen.

Ukraina manøvrerer diplomatisk

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har tidligere bedt EU om å moderere sin kritikk av Kina. Ifølge diplomatiske kilder ønsker Kyiv å opprettholde et fungerende forhold til Beijing, ettersom Kina kan spille en rolle i en eventuell fredsprosess.

Samtidig frykter Ukraina at en for hard linje mot Kina vil gjøre det vanskeligere å vinne støtte fra land i det globale sør, hvor Beijing har betydelig innflytelse.

Diplomatiske møter i München

Den kommende München sikkerhetskonferansen vil trolig preges av diskusjoner om Ukraina-krigen. EUs utenrikssjef Kaja Kallas skal etter planen møte Kinas utenriksminister Wang Yi for første gang siden hun tiltrådte i fjor.

I tillegg vil en rekke toppdiplomater fra den nye Trump-administrasjonen delta, inkludert visepresident J.D. Vance, utenriksminister Marco Rubio og spesialutsending for Ukraina Keith Kellogg. Ifølge lekkasjer til internasjonale medier vil Kellogg presentere Det hvite hus’ plan for å få slutt på krigen.

Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt