18. oktober, 2024

Israelske flyangrep dreper rådgiver i Revolusjonsgarden i Syria

Share

Luftangrepet markerer en betydelig eskalering i de pågående geopolitiske spenningene i Midtøsten.

Long War Journal melder at israelske luftangrep i Syria har drept en rådgiver for Den islamske revolusjonsgardens (IRGC) marine, oberst Reza Zarei, sammen med to uidentifiserte medlemmer av den libanesiske gruppen Hezbollah. Disse angrepene, som fant sted i den syriske havnebyen Baniyas, markerer en eskalering i den pågående konflikten i regionen og kaster lys over de komplekse geopolitiske dynamikkene som utspiller seg.

Angrepet mot et anlegg brukt av IRGC i Baniyas hadde som mål å eliminere nøkkelpersonell og infrastruktur som bidrar til konflikten. Oberst Zarei var til stede for å gi veiledning til Hezbollah-styrker, som er støttet av Iran og alliert med Syrias president Bashar al-Assad i hans kamp mot syriske opposisjonsgrupper. Ifølge rapporter fra Qatars statsaffilierte medier hadde Zarei tilsyn med iranske oljeleveranser til Syria, en kritisk faktor i den pågående konflikten gitt regionens energibehov og geopolitiske betydning.

Større kampanje

Disse hendelsene er del av en større kampanje lansert av Israel i begynnelsen av desember 2023, rettet mot IRGC-offiserer og rådgivere som opererer i Syria og arbeider med militære prosjekter rettet mot den jødiske staten. Den 20. januar drepte et israelsk luftangrep minst fem offiserer fra IRGCs Quds-styrke i den syriske hovedstaden Damaskus. Dette er det andre angrepet den siste måneden som har målrettet og drept IRGC-offiserer i Syria.

Angrepene har ikke bare fokusert på militære og strategiske mål, men har også eliminert nøkkelpersoner som styrker samarbeidet mellom Iran og det syriske regimet, samt våpenoverføringer til Hezbollah i Libanon.

Intensivering

Israels strategi har tydeligvis intensivert siden krigen den 7. oktober 2023, og landet står nå overfor trusler fra flere fronter, inkludert Gaza, Libanon, Irak, Vestbredden, Syria og Jemen. De fleste av disse organisasjonene er proxyer eller klienter av det iranske regimet, og forsøker å skape kaos i regionen og presse Israel til en våpenhvile for å redde Hamas. Dette skjer i et klima hvor Israel har økt sine angrep mot medlemmer av motstandsaksen, inkludert medlemmer av IRGC som opererer i Syria.

Med fortsatte angrep fra aktive fronter til Hamas er fullstendig fjernet fra makten i Gaza, eller det er en permanent våpenhvile på plass, leder dette til spørsmål om Israels neste trekk med Hezbollah på sin nordlige grense og Hamas på Vestbredden. Utviklingen reflekterer dybden av de regionale spenningene og utfordringene som alle involverte parter står overfor, og peker mot en usikker fremtid i en allerede urolig region.

Libanon i krise: Narkotika og flukt preger et land i nød

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt