25. januar, 2025

Frankrike ber EU utsette nye miljø- og menneskerettighetsregler

Share

Frankrike har bedt EU om å utsette nye regler for miljø- og menneskerettighetsstandarder i leverandørkjeder, da de mener kravene legger for stor byrde på bedriftene.

Den franske regjeringen anmodet fredag EU om å «på ubestemt tid» utsette de nye reglene, kjent som Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Regelverket pålegger store selskaper å kartlegge og håndtere negative konsekvenser for miljø og menneskerettigheter i sine globale leverandørkjeder, skriver Le Monde.

– Våre bedrifter trenger forenklinger, ikke flere administrative byrder, uttalte Frankrikes Europaminister Benjamin Haddad på X. Han ba også om en gjennomgang av Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), et annet regelverk som har møtt motstand fra europeiske næringslivsorganisasjoner.

Frankrikes initiativ kommer samtidig som EU-kommisjonen forsøker å gjøre det lettere for bedrifter å operere i et marked preget av lav produktivitet, høye energikostnader og svake investeringer. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen uttalte nylig på Verdens økonomiske forum i Davos at unionen må «gjøre det enklere å drive virksomhet i hele Europa».

Les også: Brüssel-veteran om strategisk autonomi: – EU hadde det, men mistet det 🔒

Kritikk fra miljøorganisasjoner

Flere miljø- og bistandsorganisasjoner, inkludert Oxfam France og Bloom, har kritisert den franske regjeringens ønske om utsettelse og mener det er uansvarlig.

– Denne franske posisjonen er rett og slett uforenlig med EUs klimaambisjoner, uttalte organisasjonene i en felles erklæring. De advarer om at en utsettelse kan føre til en svekkelse av viktig lovgivning for å bekjempe klimaendringer og sosiale utfordringer.

Bedrifter krever lettelser

Franske myndigheter har beskrevet CSRD-regelverket som et «mareritt» for næringslivet, og flere bedriftsledere mener kravene er altfor omfattende. Reglene pålegger store selskaper å rapportere om sine klimautslipp og tiltak for å redusere dem, og de må innlemmes i årsregnskapene for 2024.

Også tyske næringslivsorganisasjoner har uttrykt motstand mot de nye kravene og mener europeiske selskaper ikke bør pålegges strengere standarder enn sine internasjonale konkurrenter. BusinessEurope, en ledende næringslivsorganisasjon i EU, har oppfordret unionen til å sende et «tydelig signal» om at den tar forenkling av regelverket på alvor.

Toje om EU og realpolitikkens brutale retur: – Europa vil gradvis bli mer mørkeblått og kaotisk 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt