Sikkerhet og velstand henger uløselig sammen, og de som utnytter teknologisk kompetanse for å beskytte landene sine, vil høyst sannsynlig også oppnå økonomiske fordeler.
Krigen i Ukraina har snudd opp ned på Europas tidligere altfor selvsikre syn på sin østlige flanke. For land i Sentral- og Øst-Europa har den russiske invasjonen ikke bare vekket minner om sovjettidens undertrykkelse, men også skjerpet de strategiske prioriteringene.
Regjeringer over hele regionen er nå i gang med en rask opprustning. Forsvarsbudsjettene øker, og nye midler kanaliseres inn i banebrytende teknologi – fra dronesystemer til digitalt forsvar – med mål om å sikre både regional stabilitet og NATOs samlede slagkraft.
Estland, med sitt velkjente rykte som en digital foregangsnasjon, har vært rask til å gripe øyeblikket.
Landets nylig kunngjorte fond for investeringer i forsvarsteknologi illustrerer et bredere regionalt skifte bort fra tradisjonelle sikkerhetsdoktriner til smidige, innovasjonsdrevne tilnærminger.
Etter hvert som appetitten på avanserte militære kapasiteter øker, vokser også innflytelsen til nye forsvarsteknologiselskaper i Sentral- og Øst-Europa. Disse selskapene, ofte anerkjent for å ligge i front når det gjelder digital kompetanse, blir raskt uunnværlige samarbeidspartnere for å sikre Europas grenser og styrke kontinentets posisjon i en stadig mer urolig tid.
Fremme innovasjon
Estlands forsvarsfond, med en ramme på 100 millioner euro, er etablert for å støtte utviklingen av nyskapende forsvars- og sikkerhetsløsninger som kan møte den økende etterspørselen verden over.
Forvaltet av den nasjonale fondsforvalteren SmartCap, skal fondet tilby direkte investeringer til forsvarsselskaper og til fond som investerer i militære og såkalte dobbeltbruksteknologier (teknologi for både sivil og militær bruk).
Hovedmålet med forsvarsfondet er å styrke Estlands forsvarsindustri, fremme innovasjon og drive økonomisk vekst gjennom investeringer i selskaper som utvikler militære eller dobbeltbruksprodukter og -teknologier.
«Estlands egen forsvarsindustri er helt avgjørende for nasjonal sikkerhet og økonomisk konkurransekraft,» sier landets næringsminister Erkki Keldo, og spesifiserer:
Les også: De baltiske landene ønsker tid og stabilitet fra Washington
«Dette fondet representerer en av de mest ambisiøse industrivekststrategiene i Estlands historie. Dessuten kan et forsvarsfond av denne størrelsen fungere som et eksempel i Europa, ettersom vi stadig tydeligere ser behovet for å hente inn kapital til utvikling av militær- og dobbeltbruksteknologier.»
Militær og dobbeltbruksteknologi
Forsvarsfondet vil gjøre direkteinvesteringer i nyoppstartede, tidligfase- og vekstselskaper som utvikler eller produserer militær- og dobbeltbruksteknologi.
I tillegg skal fondet investere i risikokapital- og oppkjøpsfond, noe som vil bidra til å få nye forsvarsrettede investeringsfond på banen og samtidig gjøre kapitaltilgangen i forsvarssektoren mer mangfoldig.
«Forsvarsfondet vil gi ny drivkraft til økonomien, skape arbeidsplasser med høy verdiskaping og styrke den innenlandske forsvarsindustrien, samtidig som det støtter Ukraina,» legger Keldo til.
«Å opprette dette forsvarsfondet er et dristig og nødvendig steg for å styrke Estlands sikkerhet og bygge videre på vår forsvarsevne,» sier forsvarsminister Hanno Pevkur.
«Ved å etablere fondet går Estland foran som et eksempel i Europa, og viser hvordan land kan samkjøre forsvarsprioriteringer med økonomisk vekst og teknologisk fremgang. Dette initiativet gjenspeiler også vår urokkelige støtte til Ukraina, ettersom vi satser på løsninger som skal hjelpe dem til seier.»
Kalev Koidumäe, leder for den estiske forsvars- og romfartsindustriforeningen, sier at tilførselen av mer kapital gir nye muligheter for å utvikle nyskapende produkter innen forsvar og sikkerhet, noe som skaper flere arbeidsplasser og gir et løft til økonomien.
«Opprettelsen av forsvarsfondet er en viktig del av forsvarsindustriens økosystem. Det gjør Estland mer attraktivt for utenlandske selskaper og investorer, og markerer at forsvarsindustrien blir stadig viktigere.»
Ifølge Sille Pettai, leder for SmartCap, er hovedformålet med fondet å legge grunnlaget for utviklingen av Estlands forsvarsindustri gjennom egenkapitalinvesteringer i selskaper som leverer nyskapende teknologiske løsninger for å møte Europas voksende behov innen forsvar og sikkerhet.
For å oppnå dette skal fondet investere sammen med private investorer i selskaper og fond, slik at risiko fordeles og det sendes et tydelig signal til gründere om at lokal forsvarsteknologi, industriell vekst og eksportkapasitet er strategisk viktig.
Forsvarsfondet vil i hovedsak investere i estiske selskaper, men kan også vurdere selskaper fra NATO-land dersom det finnes en klar strategisk gevinst for Estland.
Les også: Økonomi i fokus: Litauen
Estiske selskaper og private fond med solid forankring i landet vil bli prioritert når investeringsmulighetene vurderes. Beløpene kan ligge på inntil 10 millioner euro per selskap og 20 millioner euro per fond.
Et veiskille
I en region der statssuverenitet tidligere var et usikkert anliggende, markerer Estlands nye fond et vendepunkt: Forsvarsteknologi, som i mange år har stått i bakgrunnen, får nå plass ved de øverste bordene i politikk og finans.
Det gamle bildet av statlige, materielltunge forsvarsindustrier viker stille for en mer samarbeidsorientert modell, der nye virksomheter raskt kan omstille seg for å møte morgendagens trusler.
Etter hvert som denne utviklingen skyter fart, vil ethvert land som satser på høyteknologiske forsvarsløsninger, vinne på to fronter: De styrker sin militære beredskap og fremmer samtidig en innovasjonsdrevet økonomi med ringvirkninger utenfor egne grenser.
Land i Sentral- og Øst-Europa, som lenge har kjent på stormaktsrivalisering, kan dermed ikke bare sikre NATOs østflanke, men også ta en lederrolle i fremtidens forsvarsindustri.
Estlands initiativ viser at forsvarsteknologi er i ferd med å få en mer sentral posisjon, der man forener tenkemåter fra risikokapital med tydelige strategiske mål. Det speiler dessuten en bredere oppvåkning i Europa: Sikkerhet og velstand hører nøye sammen, og de som bruker sin teknologiske styrke til å beskytte landet, vil sannsynligvis også få solide økonomiske fordeler.
De territorielle variasjonene til Polen gjennom århundrene 🔒