Kinas investeringer i Pakistans energisektor gjennom China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) har etterlatt landet med betydelig gjeld og skyhøye strømkostnader, ifølge Oil Price.
Det 62 milliarder dollar store samarbeidet, lansert i 2013, skulle forbedre økonomisk samarbeid, handel og infrastruktur, med spesiell vekt på å løse Pakistans kroniske energimangel, skriver bne IntelliNews.
Høye kostnader for kraftoverskudd
Nesten 35 milliarder dollar ble investert i 21 kraftprosjekter under CPEC, hovedsakelig kullkraftverk, som har lagt til 6 000 MW til det nasjonale strømnettet. Ifølge årets økonomiske rapport har Pakistan nå en produksjonskapasitet på 42 131 MW, dobbelt så mye som innenlandsk etterspørsel.
Imidlertid har denne overkapasiteten kommet med en høy prislapp. Oil Price rapporterer at de kraftkjøpsavtalene (PPA) Pakistan har inngått med kinesiske uavhengige kraftprodusenter (IPP-er), forplikter landet til høye «kapasitetsbetalinger», selv når strømmen ikke forbrukes eller produseres.
– De kinesiske kraftprodusentene oppnår avkastning på egenkapitalen på mellom 27 prosent og 34 prosent, langt over Pakistans tidligere rater på 15 prosent til 18 prosent, opplyser Oil Price.
Pakistans betalinger til Sahiwal kullkraftverk alene overstiger summen landet betalte til samtlige kraftprodusenter i 2002, viser rapporten.
Les også: Utviklingen av jihadistisk terrorisme i Afghanistan-Pakistan-regionen 🔒
Gjeldskrise og forsøk på omstrukturering
Gjennom CPEC har Pakistans gjeld til Kina steget kraftig. Ifølge tall fra AidData har CPEC alene bidratt med 26 milliarder dollar til Pakistans totale gjeld på 67,2 milliarder dollar mellom 2000 og 2021. Islamabad har flere ganger bedt om restrukturering av 15 milliarder dollar av sin energigjeld, men disse forespørslene har blitt ignorert.
Olje- og gassfunn gir nytt håp
I 2023 oppdaget Pakistan betydelige olje- og gassreserver i sine farvann, noe som kan redusere avhengigheten av dyre energiimporter. For å utnytte disse ressursene kreves imidlertid en investering på 5 milliarder dollar og fire til fem år med utvikling, uttalte tidligere medlem av olje- og gassreguleringsmyndigheten OGRA, Muhammad Arif, til Dawn News TV.
Likevel sliter Pakistan med å tiltrekke seg utenlandske investorer til olje- og gassutforskning. Shell Plc solgte sine eiendeler til Saudi Aramco i 2023, og auksjoner over utvinningsblokker har vekket minimal interesse. Sikkerhetsproblemer er også en stor utfordring, med angrep på kinesiske ingeniører og eiendeler i blant annet Khyber Pakhtunkhwa og Gwadar. Den separatistiske gruppen Balochistan Liberation Army (BLA) har ved gjentatte anledninger angrepet kinesiske prosjekter.
Energisektoren preget av usikkerhet
Pakistan håper nå på hjelp fra Kina eller Saudi Aramco, og forhandlinger med kinesiske statseide selskaper er i gang. Samtidig vokser det svarte markedet, og det har blitt rapportert at Iran smugler drivstoff verdt 1 milliard dollar inn i Pakistan årlig.
Økonomiske utfordringer har også ført til lavere strømforbruk. Islamabad utsatte nylig en avtale om import av LNG fra Qatar til 2026 istedenfor 2025, etter å ha funnet at dagens LNG-lagre er tilstrekkelige. Energiminister Musadik Malik bekreftet at utsettelsen ikke medførte noen finansielle straffebetalinger.
Pakistans årlige elektrisitetsforbruk har falt med 8-10 prosent det siste året, hovedsakelig på grunn av høyere strømpriserr som har redusert husholdningenes etterspørsel, ifølge energiministeren.
Pakistans mareritt: Taliban vender våpnene mot sin gamle allierte 🔒