Iranske myndigheter advarer mot økonomiske og sikkerhetsmessige konsekvenser av Starlink
Iran har nå over 30 000 abonnenter på SpaceXs Starlink-satellittinternett, til tross for pågående internettbegrensninger, melder bne IntelliNews. Myndighetene advarer om at tjenesten undergraver landets telekommunikasjonsøkonomi og skaper nye sikkerhetsutfordringer.
Antall satellittabonnenter har økt etter at myndighetene strammet inn på internettadgangen i september 2022, i kjølvannet av Mahsa Aminis død. Begrensningene har ført til utbredt bruk av VPN-tjenester og alternative tilganger, som ifølge myndighetene også utgjør sikkerhetsrisikoer.
– Dette gjør internett mer tilgjengelig for iranere, men det er den dyreste metoden og ødelegger vår kommunikasjonsøkonomi, sa Pouya Pirhoseinlou, leder for Internett-komiteen i Irans E-handelsforening, ifølge Fararu.
Internettkvalitet fortsatt under nivået fra 2022
Pirhoseinlou uttalte under et møte i Teherans handelskammer at internettforholdene i Iran har forbedret seg, men fortsatt ikke er tilbake på nivået før september 2022.
– Vi håper å gjenopprette de tidligere forholdene innen midtvinteren, sa han og la til at restriksjonene har ført til «nettverksforurensning» gjennom bruk av gratis VPN-er, som han hevdet forvandler mobiltelefoner til «zombier» og forårsaker forstyrrelser i både nasjonale og internasjonale nettverk.
Les også: Estiske kamproboter i Ukraina utstyrt med Starlink
Han kritiserte også den juridiske prosessen bak blokkeringer:
– Hvordan kan én dommer, som selv er dømt i Irans rettssystem, blokkere Telegram over natten, mens positive anbefalinger fra de tre statsmaktene og presidentens påtrykk ikke kan føre til oppheving av blokkeringen?, spurte han retorisk.
Sikkerhetsrisikoer og økonomiske utfordringer
Hamidreza Ahmadi, også medlem av E-handelsforeningen, advarte mot utenlandske VPN-leverandører, inkludert israelske selskaper, som han hevdet skaper sikkerhetsutfordringer.
– Gratis VPN-er forurenser våre IP-adresser og fører til at mange nettsteder krever menneskelig verifisering ved innlogging, sa han.
I tillegg har internasjonale sanksjoner blokkert iranere fra å få tilgang til 17 prosent av de 100 000 mest populære nettstedene globalt. Mange selskaper begrenser iranske brukere selv når det ikke er juridisk påkrevd, ofte av risikohensyn.
Avhengighet av utenlandsk hjelp
Starlink-abonnement krever utenlandske kredittkort for betaling, noe som ikke er tilgjengelig fra iranske banker på grunn av sanksjoner. Flere Telegram-grupper og selgere distribuerer imidlertid systemet innenfor Iran.
Starlink-tjenesten fikk stor oppmerksomhet etter at Elon Musk tilbød gratis satellittinternett til Iran etter at USA lempet på eksportforbudet for slik teknologi. Det amerikanske finansdepartementet uttalte at oppdaterte lisenser skulle støtte økt internettfrihet i Iran.
SpaceX-sjef Elon Musk bekreftet deretter at Starlink-tjenesten ville bli aktivert for Iran.
Kina planlegger laserangrep fra ubåter på Starlink-satellitter