Polen er villig til å øke sin eksport av elektrisitet til Ukraina dersom Slovakia stopper sine leveranser.
Dette meldte Kyiv Independent den 29. desember, med henvisning til en anonym polsk tjenestemann.
Slovakias statsminister truer med kutt
Slovakias statsminister, Robert Fico, truet 27. desember med å stanse eksport av strøm til Ukraina som svar på Ukrainas beslutning om ikke å forlenge avtalen om transitt av russisk gass fra 2025.
Ukraina har de siste månedene vært avhengig av energileveranser fra EU som følge av russiske angrep på energiinfrastrukturen.
– Hvis det blir nødvendig, vil vi stanse strømleveransene som Ukraina trenger under strømbrudd, sa Fico etter kunngjøringen om Ukrainas planer.
Polen klar til å støtte Ukraina
En anonym tjenestemann fra Polen bekreftet at landet er beredt til å øke sin egen strømproduksjon for å dekke Ukrainas behov dersom Slovakia skulle stanse sine leveranser. Polen ønsker å sikre at Ukraina ikke lider ytterligere energitap i en allerede presset situasjon.
Ukraina er en viktig transittkorridor for russisk gass på vei til EU. Selv om mange EU-land har redusert sin avhengighet av russisk gass, er Slovakia fortsatt tungt avhengig av importen.
Les også: EU-kommisjonen: – Ingen prisøkning ventet når gassavtalen mellom Russland og Ukraina utløper
Samtidig har Ungarn tidligere foreslått et kontroversielt tiltak der russisk gass juridisk omdøpes til «ungarsk gass» etter import, for så å selges videre. Denne praksisen har vært diskutert som en løsning på sanksjonsutfordringer.
Ukraina avslutter gassavtale
Ukrainas kontrakt for transitt av russisk gass utløper 31. desember. President Volodymyr Zelenskyj bekreftet 19. desember at avtalen ikke vil bli fornyet.
– Det virker som om Putin har instruert Fico til å åpne en ny energifront mot Ukraina, på bekostning av det slovakiske folkets interesser, sa Zelenskyj 28. desember som svar på Ficos uttalelser.
Press fra energiselskaper og EU
Energiselskaper fra Østerrike, Ungarn, Italia og Slovakia har oppfordret til fortsatt transitt av russisk gass gjennom Ukraina.
EU har vært forsiktig med å sanksjonere russisk gassimport på grunn av unionens tidligere avhengighet. Først i juni 2023 vedtok EU de første sanksjonene mot russisk gass, mer enn to år etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina.
Ficos nye holdning markerer en endring fra Slovakias tidligere løfte om å øke strømleveransene til Ukraina, som ble gitt i juli.
Qatar truer med å stanse gasseksport til EU grunnet bærekraftskrav