5. januar, 2025

Tidligere tyrkisk forsvarsminister: Tyrkiske soldater kan svømme til gresk øy

Share

Kommentaren kom under en konferanse ved Bursa tekniske universitet fredag, og understreker de vedvarende spenningene mellom Hellas og Tyrkia.

Den tidligere forsvarsministeren og nåværende lederen av forsvarskomiteen i Tyrkias nasjonalforsamling, Hulusi Akar, antydet at tyrkiske soldater en dag kan svømme til den greske øya Kastellorizo. Dette melder den greske avisen Ekathimerini.

Avstand innen svømmerekkevidde

Akar fremhevet Tyrkias rolle som en maritim stormakt med en kystlinje på 12 000 kilometer og gjorde det klart at Tyrkia ikke vil gi opp sine krav i Egeerhavet. Begge landene er medlem av NATO.

– Vi har ikke trukket oss tilbake, og vi kommer ikke til å gjøre det. Ingen bør tvile på det. Kastellorizo ligger rett foran oss. På en måte ble dette historisk oversett og havnet hos grekerne, sa Akar. Han la til at avstanden til Kastellorizo, som er 1 950 meter fra Tyrkias kyst, er innenfor svømmerekkevidde for tyrkiske soldater.

Maritime krav og militære kommentarer

Akar refererte til tyrkiske militærkadetters trening som et bilde på øyas nærhet:

– Våre kadetter ved militærakademiene kan svømme 2 kilometer. Derfor er øya innen svømmerekkevidde. Våre greske venner sa: ‘Da kan dere svømme.’ Vi svarte: ‘Insh’Allah, en dag kommer vi til å gjøre det.’

Han avviste også Hellas’ krav om at Kastellorizo tildeles en eksklusiv økonomisk sone (EEZ).

Les også: Hellas og Tyrkia vurderer å holde samtaler om maritime soner

– De (Hellas) krever 40 000 kvadratkilometer maritim jurisdiksjon på grunn av denne øya. Vi vil aldri akseptere dette, understreket han.

Aggressiv utenrikspolitikk

Forholdet mellom Hellas og Tyrkia har lenge vært preget av konflikter over maritime grenser, luftrom og rettigheter i Egeerhavet og det østlige Middelhavet. Spenningene har tiltatt under president Recep Tayyip Erdogan, som har ført en stadig mer aggressiv utenrikspolitikk overfor Hellas.

Under Erdogans ledelse har Tyrkia utfordret internasjonale avtaler og sendt militære fartøy inn i greske farvann under påskudd av leting etter naturressurser.

Hellas, som støtter seg på internasjonal havrett, hevder at øyer som Kastellorizo gir rett til en økonomisk sone og kontinentalsokkel. Tyrkia motsetter seg dette og argumenterer for at øya ligger for nær Tyrkia til å rettferdiggjøre slike krav.

Striden om Kastellorizo er en del av en større konflikt om innflytelse i regionen. Tyrkia har de siste årene styrket sin militære tilstedeværelse, og Erdogans regjering bruker nasjonalistisk retorikk for å styrke sin posisjon både hjemme og internasjonalt.

Spenningene eskalerte ytterligere i 2020 da tyrkiske fartøy utførte undersøkelser i farvann Hellas hevder som sitt, noe som førte til militær opptrapping fra begge sider. Konflikten om Kastellorizo viser tydelig hvordan Hellas og Tyrkia fortsatt står langt fra en diplomatisk løsning på sine territorielle uenigheter.

Tyrkia kritiserer EUs utvidelsesrapport: «Ulovlige og maksimalistiske syn» fra Hellas

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt